Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Василь Іванчук лідирує на Меморіалі Капабланки

Після першого кола традиційного 52-го Меморіалу третього чемпіона світу Хосе-Рауля Капабланки, який проходить в Гавані, лідирує багаторічний лідер українських шахістів Василь Іванчук.

В цьому змаганні, яке проходить у два кола, беруть участь шестеро шахістів. І, хоча цього року склад в ньому не такий сильний, як зазвичай, тим не менш, це представницький гросмейстерський турнір.

Склад учасників: Василь Іванчук (Україна, 2738), Семуель Шенкленд (США, 2676), Крішнан Сашікіран (Індія, 2669),  Еміліо Кордова (Перу, 2645), Каспер Перун (Польща, 2638), Рейнальдо Ортіс (Куба, 2570).

Контроль часу: півтори години на 40 ходів та півгодини до завершення партії. Причому за кожний хід, починаючи з першого суперникам додається по 30 секунд.

Василь почав змагання повільно. Він зробив три нічиї у трьох партіях, та потім додав швидкості. Іванчук чорними переміг Ортіза,  а потім білими взяв гору над Шенклендом. З творчого боку ця партія справила велике враження. Адже в симетричному  і приблизно рівному ендшпілі українець жертвою якості за пішака, як кажуть шахісти, «піддав жару». Позиція одразу перетворилася із спокійної на доволі гостру.

Тепер кожне рішення вимагало підвищеної відповідальності. Й тут Василь поступово переграв суперника. На 50-у ході американець склав зброю.

Становище учасників після першого кола:

  • Іванчук – 3,5 очка з 5,
  • Сашікіран – 3,
  • Шенкленд та Кородоба – по 2,5,
  • Ортіс -2, 
  • Перун -1,5.

Сьогодні, 2 червня, стартує друге коло змагань.

Петро МАРУСЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ