Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вчені змогли відновити пошкоджений спинний мозок за допомогою стовбурових клітин

Вчені з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго успішно ввели стовбурові клітини людини в організми мавп з пошкодженням спинного мозку: за результатами експерименту мавпи змогли частково відновити рухливість кінцівок, - УНІАН.

Ідея використання стовбурових клітин для терапії ушкоджень спинного мозку розробляється протягом багатьох років. Передбачається, що легше змусити нові клітини легше розвинутися в повноцінні нейрони, ніж виростити у старих аксони – циліндричні відростки, за яким нервові імпульси йдуть від одних клітин до інших.

У ході дослідження вчені спочатку розрізали на кілька частин ділянку спинного мозку мавп, а потім через два тижні вводили в місце пошкодження людські стовбурові клітини, отримані з восьмитижневого ембріона.

У перших чотирьох макак людські клітини не прижилися, після чого вчені додали до них спеціальні препарати, які пригнічують імунітет, після чого у наступних п'яти мавп клітини прижилися, і пошкодження почали заростати. Через деякий час тварини знову були здатні керувати своїми китицями, зокрема, брати і утримувати апельсини.

Повного відновлення кінцівок ні в одному з п'яти успішних випадків не спостерігалося, проте, як підкреслили вчені, це було пов'язано з обмеженим часом спостереження (дев'ять місяців) – цього строку, можливо, було недостатньо для повноцінного формування нервових ланцюжків.

Експеримент став першим випадком, коли за допомогою стовбурових клітин була відновлена рухливість кінцівок у приматів – раніше подібні досліди успішно ставилися тільки на мишах. Вчені припускають, що вже в найближчому майбутньому експериментальна терапія подібного роду зможе бути випробувана на людях.

«Тепер [після успіху з приматами] у нас набагато більше довіри до використання цього типу лікування на людях», – заявив Марк Тушинські, один із співавторів дослідження.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ