Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Ветеранам УПА не подобається, що їх намагаються втягнути у політику

Сьогодні, 27 травня, у Львові пройшли святкування з нагоди Дня Героїв. В коментарях Гал-інфо ветерани ОУН-УПА зазначали, що це свято слід відзначати без партійних прапорів, під єдиним національним стягом.

86-річний Мирон Покотило, ветеран УПА, розповів, що це свято для нього дуже багато означає: «Все моє життя – це боротьба за ідею, боротьба за Україну, боротьба за свій народ. Коли Україна стала незалежною, тоді почали відзначати цей день, але раніше це все було заборонено. Більше, звичайно, відзначають День Героїв на Заході України, бо тут народ більш свідомий, патріотичний. Ми поважаємо всіх і пам’ятаємо сьогодні всіх героїв, які боролися за Україну і проливали за неї кров в тюрмах та концтаборах».

Мирон Покотило був арештований та ув’язнений в тюрмі на Лонцького. Згодом був вивезений до Сибіру звідки спробував втекти і знову був засуджений на 20 років каторжних робіт у Воркуті.

«Все моє життя було боротьбою на смерть. Відкритим протистояння була боротьба проти німців, за німецької окупації. З німцями боротися було легше, вони не вели проти нас такої жорсткої пропагандистської війни. Комуністи боролися з нами інакше. Більшовицька навала не шкодували навіть своїх людей, своїх солдат. Вони знали тільки грабунок та вбивство. Зараз вони хваляться своєю партизанкою… Ми знаємо чим вони займалися, знаємо як вони забирали в людей продукти, забирали останнє, розстрілювали й мордували невинних людей», - розповів ветеран.

Володимира Герасимів належить до братства ОУН-УПА Стрийської станиці. Коли їй було 12 років її батьків засудили та відправили у табори на 25 років, а її та ще двох братів скерували до дитячого будинку.

«Мені було 12 років, коли заарештували моїх батьків, молодшому брату - 6 місяців, а середньому - 5 років. Так ми лишилися сиротами…», - розповіла жінка.

«Для мене це найбільше свято, яке тільки може бути. Я рівняю його з Великодніми та Різдвяними святами. Люди, які пережили такі страшні муки, пережили тюрми та наругу нарешті дожили до сьогоднішнього дня. Хоч вони вже немічні, але вони все ж прийшли на це свято. Воно нам дороге. Я дуже хочу незалежної України. Хочу, щоб вона була вільна. Хочу, щоб нею керували люди не запроданці, а вірні ідеї, як колись була вірна ідеї армія УПА», - зазначила Володимира Герасимів.

На святі у Львові був присутній і перший міський голова Стрия Іван Попович. Коли йому було 18 років, одразу після закінчення школи, він потрапив під слідство.

«У нас була група підпілля до якої входило 13 чоловік, але знайшовся провокатор, який продав нас… Усіх заарештували, було довге слідство і суд. На суді від звинувачень відмовились, бо доказі не було, нічого не знайшли. Потім, звісно ж, частина з нашої групи були репресовані. З восьми десятикласників першого випуску середньої школи на базі Стрийської гімназії із таборів повернулись усі, але вже п’ять років минуло, як помер передостанній мій побратим… і я лишився один», - розповів Іван Попович

У свої 84 роки Іван Попович твердо переконаний, що обрав правильний шлях в житті і вірить що це не мине марно.

«Основна мета цього свята – це відчути дух єднання, але однозначно вам стверджую, тут не мало б бути стільки партійних прапорів. Мають бути всі згуртовані і єднатися під державним прапором, адже інакше боротьба буде довшою. Сьогодні боротьба триває далі».

Відповідаючи на запитання, щоб він побажав тим, хто повинен продовжити його боротьбу, Іван Попович сказав: «Мати відчуття ліктя побратима у тій боротьбі. Відчувати, що поруч тебе стоїть той, хто сприймає твої переконання, знає за що наші хлопці та дівчата були по тюрмах, за що боролись і гинути. Дух тієї боротьби треба передавати далі, бо вона буде продовжуватись. Можливо і такими шляхами, як була тоді…»

Довідка:

День Героїв або Свято Героїв - щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків - борців за волю України, яке відзначають 23 травня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ