Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Від експорту електроенергії залежить добробут майже 100 тисяч гірників

Якщо вдасться відновити експорт, а це необхідно зробити, тоді додатково можна буде використати 3-4 мільйони тонн вугілля. Наразі шахти штучно стримують видобуток вугілля, вони занепадають і банкрутують. А це величезна соціальна проблема, - заявив у коментарі журналістам голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик обіцяв, що експорт електроенергії почнеться уже з червня. Однак, аби на українську електрику з'явився попит, треба зробити її конкурентною. Справа в тому, що у ціну закупівлі електроенергії на внутрішньому українському ринку містить входять дотації. Тому міненерго виступило з ініціативою про скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії. Відновлення експорту дозволило б залучити в Україну додаткові валютні надходження, а головне — забезпечити збут електростанціям, які потерпали через падіння попиту на електрику в Україні, а також зупинку поставок до Криму. Та чи не найбільше відновлення експорту очікують гірники. Адже для них теплові станції — основний споживач видобутого вугілля. Відтак скорочення виробітку електроенергії боляче вдарило по вуглевидобутку.

За словами керівника ДП “Львіввугілля” Андрія Дяченка, з 5,3 тис. тонн, які видобуває підприємство на добу, на електростанції йде лише 630 тонн. Решта — накопичується на складах. «Якщо вдасться відновити експорт, а це необхідно зробити, то у такому випадку можна експортувати електроенергію через енергоострів у Буршттині. Тоді додатково можна буде використати 3-4 мільйони тонн вугілля, - зазначає Михайло Волинець. - Уже зараз маємо профіцит близько трьох мільйонів вугілля газової групи. Наприклад, “Волиньвугілля”, “Львіввугілля”, “Красноармійськвугілля”. Шахти штучно стримують видобуток вугілля, вони  занепадають і банкрутують. Порахуємо. На 35 державних шахтах у нас зайнято 45 тисяч працівників. Ще 18 шахт у приватній власності, на яких працює в середньому по півтори-дві тисячі працівників. Таким чином є майже 80 тисяч гірників, які працюють безпосередньо на шахтах. Але є ще інфраструктура — автопідприємства, ремонтні, машинобудівельні, зрештою навчальні заклади, гірничі інститути. З вугільною галуззю інфраструктурно зв'язано населення тих міст, де розташовані шахти і нема іншої промисловості. Загалом мова може йти щонайменше про мільйон людей, залежних від роботи вугільної галузі”.

Чи буде ціна української електроенергії конкурентною на ринку Європи залежить від рішення Кабінету міністрів про скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії. Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України, вже погодила проект розпорядження Кабіну. Тепер усе залежить від уряду — якщо він затвердить документ, Україна нарешті зможе почати повноцінний експорт електроенергії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ