Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відбулася церемонія сходження благодатного вогню у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

Як пише Духовна велич Львова, церемонію щорічно у Велику Суботу перед Великоднем спільно проводять грецький Єрусалимський православний патріархат і Єрусалимський патріархат Вірменської апостольської церкви. Винос благодатного вогню символізує воскресіння Ісуса Христа.

Благодатний вогонь зійшов 14:45 за київським часом. Його виніс у світ патріарх Єрусалимський Феофіл.

Вогонь підхопили 1,5 тис. вірян, яких цього року допустили до храму. Інші паломники чекають на площі перед дверима храму.

Вогонь символізує воскресіння Христа. Храм Гробу Господнього зведено на місці, де був похований Ісус Христос.

Напередодні Великодня ізраїльська поліція запровадила обмеження на відвідування храму та прилеглих вулиць через терористичну загрозу — під час служби там дозволили присутність не більше 1700 людей.

Благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового, про яке говорив ще апостол Петро, і вважається святинею для віруючих. 

Трапляється сходження в різний час, найчастіше – з 12 до 16 годин.

Патріарх виходить з гробу з 33 запаленими свічками, за кількістю років Ісуса на момент смерті. Вогонь на свічках називають благодатним, адже він запалюється сам по собі.

Вважається, що благодатний вогонь не обпалює в перші 30 хвилин.

Після сходження від головної лампади запалюють інші свічки та лампади, частину з яких літаками доставляють до інших країн.

Існує повір’я, що якщо станеться так, що Благодатний Вогонь не зійде, то це свідчитиме про вселенську катастрофу, близький кінець світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ