Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відеокарти для ПК: особливості та види

Відеокарта займається обробкою інформації, отриманої від процесора, та виводить на екран чи декілька екранів графічне зображення та відео.

Швидкість обробки цих сигналів від процесора, швидкість завантаження зображення та якість графіки значно впливають на комфорт та зручність користування ПК. Для геймерів та тих, хто виконує складні робочі задачі на комп'ютері, гарна відеокарта життєво необхідна, адже вона забезпечує плавний процес гри, чітку картинку, легке завантаження відеопотоків у високій роздільній здатності.

відеокарта для комп'ютера

Основні типи відеокарт

Тип та продуктивність відеокарти відіграють чималу роль в роботі всього комп’ютеру. За розташуванням відеокарта для комп'ютера може бути:

  • дискретною (окремо розташованою);
  • інтегрованою.

Інтегровані відеокарти вже вбудовані в материнську плату. Вони не завжди надто продуктивні та досить швидко перестають відповідати потребам користувачів через швидкий технічний прогрес та стрімку зміну тенденцій.

Дискретні відеокарти мають вбудований на окрему плату графічний процесор, оперативну пам’ять (відеопам’ять) та не залежну від інших частин ПК систему охолодження. Дискретні відеокарти мають багато варіантів об’ємів відеопам’яті, їх легко змінювати з плином часу, а їхня ефективність значно вища, ніж в інтегрованих аналогах.

Критерії вибору відеокарти

Відеокарти мають досить багато параметрів, кожний з яких впливає на роботу відеокарти та ПК в цілому. Обираючи відеокарту, слід звертати увагу на такі її параметри:

  • тип графічного чипу (NVIDIA або AMD);
  • об'єм відеопам’яті;
  • ширина шини;
  • система охолодження;
  • роз'єми живлення.

Графічний чип

Який чип кращий – NVIDIA або AMD – важко визначити навіть професіоналам. NVIDIA є більш продуктивними чипами, ніж AMD, та за багатьма параметрами вони значно випереджають конкурентів. Однак ціна на плати AMD значно нижча, що дозволяє використовувати їх для обладнання шкільних, офісних та домашніх ПК. Якщо комп'ютер не ігровий, а професійна діяльність не передбачає обробку 8К-відео, достатньо вибрати відеокарту з чипом AMD.

Об’єм відеопам’яті

Відеокарта, отримуючи дані для відображення на екрані, має зберігати їх певний час для плавного та чіткого виведення на монітори. Чим більше об'єм відеопам’яті, тим швидше буде відбуватися обробка даних і тим простіше буде виконувати складні задачі:

  • 2-4 ГБ зазвичай достатньо для домашнього ПК, перегляду відео в інтернеті, ігор без складної графіки.
  • 8-12 ГБ необхідні для обробки відеопотоків Full HD, 2К та 4К з деяким підвисанням.
  • 16 ГБ – ідеальний об'єм відеопамяті для фото- та відеооператорів, монтажерів, які працюють з 4К-відео, а також для роботи з дизайнерськими, архітекторськими програмами, для веб розробників та інженерів.
  • Пам’ять 24 ГБ дещо завелика навіть для професійного геймінгу, але стане в нагоді тим, хто працює з відео 8К.

Новачку може бути досить складно визначитися з тим, яка продуктивність відеокарти потрібна. Спеціалісти комп'ютерного інтернет-магазину LuckyLink допоможуть вибрати відеокарту в залежності від технічних вимог та бюджету. В LuckyLink на вас завжди чекає великий асортимент та якісні товари для ПК.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ