Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Війна за медичну «імперію» і сотні мільйонів гривень Львівської обласної клінічної лікарні

У понеділок, 16 квітня, має продовжитися засідання комісії з відбору генерального директора комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня» (КЗ ЛОР ЛОКЛ).
Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

На цю посаду претендують теперішній керівник цього закладу Михайло Гичка та йогоекс-заступниця Наталія Ван Доеверен. Для кращого розуміння «предмета» боротьби за посаду керівника цього комунального закладу Leopolis.news вирішив докладніше розповісти читачам про те, якою є господарка обласної клінічної лікарні.

Медична «армія» обласної ради

Чисельність працівників Львівської обласної клінічної лікарні дорівнює за кількістю потужному армійському полку. Відповідно до штатного розпису КЗ ЛОР ЛОКЛ на 2018 рік, тут нараховується 2292,75 штатних одиниць. Лише місячний фонд заробітної плати для них становить 10 мільйонів 356,5 тис. гривень.

Посадовий оклад головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні затверджено в розмірі 9491,11 грн. Пан Михайло Гичка, який нині обіймає цю посаду, щомісячно отримує також надбавку за вислугу років у сумі 2847,33 грн та доплату за почесне звання заслуженого лікаря – 1898,22 грн. Тобто разом трохи більше ніж 14 тисяч гривень.

Цікаво, що посадовий оклад нововведеної посади генерального директора КЗ ЛОР ЛОКЛ на 909,8 грн менший, аніж у головного лікаря, а саме: 8581,30 грн. Відверто кажучи, це доволі дивно, оскільки саме на людину, яка обійме цю посаду, мало б лягти все організаційно-логістичне навантаження за функціонування лікарні. До того ж штатним розписом у генерального директора не передбачено жодного заступника. Водночас у головного лікаря їх є аж 7: з медичної частини, з хірургічної допомоги, з поліклінічного розділу роботи та експертизи тимчасової непрацездатності, з материнства та дитинства, з медсестринства, з економічних питань, з кадрової роботи та юридичного забезпечення. Посадові оклади в цих заступників різні – від 6102 до 9062 грн.

КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» – це величезна «махіна», яку обслуговують десятки служб. Це і бухгалтерія (22 штатні одиниці), відділ кадрів (8 шт. од.), канцелярія (7 шт. од.), харчоблок (38 шт. од.), автогосподарство (27,5 шт. од.), швейна майстерня (5,5 шт. од.), ліфтова служба (32 шт. од.), господарська служба, де працюють прибиральники, гардеробники, двірники, підсобні працівники (46,5 шт. од.), ремонтно-технічна та електротехнічна служби (38 шт. од.), АТС (9,5 шт. од.), оперативний відділ (12 шт. од.), центральна стерилізаційна (13 шт. од.), архів (3 шт. од.) та багато інших. Загалом адміністративно-управлінський та господарсько-обслуговуючий персонал обласної клінічної лікарні становить майже 300 осіб. Варто зазначити, що розмір посадового окладу лише 15 з них (керівники та їхні заступники) є вищим від мінімального встановленого рівня заробітної платні в країні. До прикладу, посадовий оклад провідного юрисконсульта та провідного бухгалтера КЗ ЛОР ЛОКЛ становить 3207 грн, завідувача бібліотеки – 3048 грн, завідувача канцелярії – 2713 грн, ліфтера та двірника – 1762 грн, шеф-кухаря – 2890 грн, водія – 2436,72 грн, перукаря – 2079 грн, садівника – 1921 грн.

«Медична країна» в центрі Львова

КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» є однією з найстаріших та найбільших багатопрофільних лікарень в Україні. Історія лікарні сягає 1783 року, коли було відкрито Загальний шпиталь у Львові. Нині до складу лікарні входять десятки корпусів та допоміжних будівель, що займають величезну територію у 9,1 га фактично в самому центрі Львова. А також три відділення амбулаторного хронічного гемодіалізу на базі Червоноградської центральної міської лікарні, Дрогобицької ЦМЛ та Новояворівської РЛ. У цих відділеннях нараховується 46 штатних одиниць.

У структурі КЗ ЛОР ЛОКЛ є десятки різноманітних медичних підрозділів. Чи не найбільшими з них є Центр трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у складі відділення судинної хірургії на 60 ліжок та відділення госпітальної нефрології та діалізу на 50 ліжок. Для забезпечення роботи Центру передбачено 185 штатних одиниць. Посадовий оклад завідувача відділення нефрології та діалізу – 8581,42 грн. (плюс 2574,42 грн за вислугу років). Натомість оклад завідувача відділення судинної хірургії – 7462,10 грн. Лікарі та медсестри мають значно менші оклади від завідувачів. Посадовий оклад судинного хірурга становить 4465,65 грн, лікаря-хірурга – 3884,64 грн, лікаря-нефролога – 3805,93 грн, медичної операційної сестри – 3158,85 грн, палатної медсестри – 2238 грн. Не дивно, що українські медсестри масово шукають роботу за кордоном.

В обласній клінічній лікарні доволі великим є напрям, пов’язаний з піклуванням про вагітних, породіль та новонароджених, який обслуговують близько 400 лікарів, акушерів-гінекологів, акушерок та медсестер. Для послуг пацієнтів є 70 ліжок у відділенні екстрагенітальної патології вагітних, 40 ліжок у відділенні патології вагітних, 60 ліжок у відділені патології недоношених новонароджених дітей, обласне відділення інтенсивної терапії на 12 ліжок та дві виїзні неонатологічні бригади невідкладної допомоги.

У складі КЗ ЛОР ЛОКЛ є також кардіохірургічне відділення з лабораторією штучного кровообігу на 30 ліжок, дитяче кардіохірургічне відділення на 15 ліжок та палата інтенсивної терапії. У цих підрозділах працюють 98 медичних фахівців. В обласній консультативній поліклініці КЗ ЛОР ЛОКЛ трудяться 72 медпрацівники.

В обласній клінічній лікарні є ще урологічне відділення (на 70 ліжок), проктологічне (55 ліжок), гастроентерологічне (40 ліжок), ревматологічне (42 ліжка), кілька хірургічних (170 ліжок), два офтальмологічні (60 ліжок), отоларингологічне (55 ліжок), профпаталогічне (60 ліжок), відділення щелепно-лицевої хірургії (60 ліжок), неврологічне (75 ліжок), реанімаційно-анестезіологічне (33 ліжка). Окрім клінічних відділів, є низка параклінічних структурних підрозділів, без яких робота обласної лікарні не була б можливою. Це і приймально-діагностичне відділення (48 штатних одиниць), ургентна операційна (21,5 шт. од.), клінічно-діагностична лабораторія (56,75 шт. од.), ургентна лабораторія (51,5 шт. од.), рентгенологічне відділення (30,5 шт. од.), реабілітаційне відділення (34 шт. од.), відділення функціональної та ультразвукової діагностики (24,5 шт. од.) та ще багато інших відділень, лабораторій та відділів.

Загалом у КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» є 472 лікарі, 876 спеціалістів середнього медичного персоналу, 574 працівники молодшого медперсоналу та 370 штатних одиниць іншого персоналу. Вони надають допомогу хворим за 38 спеціальностями.

Сотні мільйонів гривень на тендерні закупівлі

КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» – це не лише 103,5 млн грн щорічно на зарплату тисяч співробітників. Це десятки і сотні мільйонів гривень на закупівлю медтехніки, ліків, продуктів харчування, пального, ремонтних послуг. Головний лікар чи генеральний директор такого закладу має вплив на понад дві тисячі працівників та десятки тисяч пацієнтів. Бути керівником цієї медичної установи – це не лише престижно та впливово. Однозначно, що її директор належить до грона забезпечених людей. В який спосіб – то вже інша історія.

Так, нещодавно комунальний заклад Львівської облради «Львівська обласна клінічна лікарня» оголосив про проведення тендера на закупівлю ангіографів на 50 млн гривень. На сайтах постачальників спеціалізованого медичного обладнання ціна на нові ангіографи починається від 10 мільйонів гривень за одиницю, залежно від виробника.

У лютому цього року Львівська обласна клінічна лікарня в результаті відкритих торгів замовила витратні матеріали для перитонеального діалізу в ТОВ «Лінк-Медитал» на загальну суму 13,96 млн грн. За оцінками експертів, КЗ ЛОР ЛОКЛ купила ці матеріали для гемодіалізу на 5 млн грн дорожче, ніж можна було.

Єдиним конкурентом переможця ТОВ «Лінк-Медитал» на торгах виступило ТОВ «Ренарт», з дорожчою пропозицією у 14,1 млн грн. Під час аукціону фірми не знижували ціни й обидві пропонували матеріали виробництва «Frensenius Medical Care AG & Co KGaA» (Німеччина). Крім цього, на участь у закупівлі претендувало ТОВ «Діавіта». Фірма надіслала замовнику лист з вимогою усунути дискримінаційні вимоги, оскільки тендерну документацію було складено так, що перемогти могла лише компанія, яка постачає матеріали виробника «Fransenius». Зокрема, у вимогах до розчину для перитонеального діалізу з вмістом глюкози показник рН повинен був становити не менше ніж 7.0.

Також учасник наголошував: якщо скасувати дискримінаційні вимоги, то компанія зможе постачати товар за значно нижчою ціною. У тендерній пропозиція ТОВ «Діавіта» зазначало, що може продати такий самий обсяг товару за 9 млн грн, але від іншого виробника. Тендерний комітет пообіцяв усунути вимоги і внести зміни до документації. Проте так і не виключив вимогу щодо показника рН та відхилив пропозицію компанії, не допустивши її до участі в торгах.

Лише за перший квартал цього року Львівська обласна клінічна лікарня оголосила чи провела тендери на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу (очікувана вартість – 88,9 млн грн), різноманітних ліків (33 млн грн), офтальмологічних виробів (1 млн грн), реагентів для біохімічного аналізатора (1,13 млн грн), апаратів УЗД (1 млн грн), бензину та дизельного пального (2 млн грн), чаю (152 тис. грн), цукру (188 тис. грн), масла (1 млн грн), молока і сметани (1 млн грн), хліба (1,6 млн грн), ремонт ліфта (4,2 млн грн), послуг з капітального ремонту інженерних мереж (59,6 млн грн), з прання білизни (1,4 млн грн) та багато іншого.

Підсумовуючи написане, хочемо нагадати, що засідання комісії з відбору генерального директора комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня» відбудеться у понеділок, 16 квітня, о 14:30 у каб. 307 будинку облради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ