Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вміст «пакунку малюка» у 2024 році зміниться

Як повідомляє Міністерство соціальної політики, «Пакунок малюка» у 2024 році оновили. Вміст переглядають кожні 4 роки, враховують не лише експертну думку, а й дослухаються безпосередньо до батьків немовлят.

Цього року «пакунок малюка» укомплектували раціональніше: додали товари, які мають попит, наприклад, багаторазові вологостійкі пелюшки, теплий одяг для немовлят (шапочки та чоловічки). Також збільшили розмір пледа-ковдри для зручнішого використання, натомість зменшили кількість одягу найменшого розміру, з якого малята швидко виростають (бодіки, штанці-повзунки) та ін. 

Всього впродовж 2023 року 37 369 сімей отримали бебі-бокси, зокрема 2 677 «пакунків» – на Львівщині.

Вартість «Пакунку малюка» становить три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, у 2024 році прожитковий мінімум складає 2 563 грн. У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму вартість бебі-боксу в 2024 році зросте до 7 689 гривень. 

«За п’ять років існування програми розмір допомоги збільшився майже двічі – зараз це величезна коробка вагою майже в 16 кг. Такі пакунки є не лише необхідністю для батьків та малюків, вони дозволяють суттєво заощадити час та кошти. Адже, якщо купувати все вроздріб, доведеться заплатити майже втричі більше», – зазначають в Міністерстві.

В бебі-боксі – понад 90 предметів. Це набір сертифікованих речей для новонародженої дитини: підгузки, пелюшки, ковдри, матрац, рушник, засоби гігієни, одяг, засоби для купання, манікюрні ножиці, іграшки та інші необхідні речі. 

Отримати бебі-бокс можна або в пологовому будинку, або звернувшись до органів соцзахисту чи ЦНАПу впродовж 30 днів після народження дитини.   Що для цього потрібно – за посиланням.

Довідково.

Бебі-бокси були запроваджені ще у 2018 році, коли започаткували пілотний проєкт, що реалізовували Уряд України, ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) і ЮНОПС (Управління ООН з обслуговування проєктів). З того часу видали близько 700 тисяч «пакунків малюка». Можливий варіант й отримання грошової компенсації замість бебі-бокса, проте частина батьків обирає саме «Пакунок малюка». Адже отримати з народженням дитини набір з більше ніж 80 найнеобхіднішими речами та засобами – зручно і вигідно.

Право на «Пакунок малюка» мають також й усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі або патронатні вихователі, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи, яких визнали в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили дитину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ