Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Воєнний стан – вимушений, але давно перезрілий крок, - Юрій Михальчишин

Запровадження воєнного стану – логічний, вимушений та, на жаль, давно перезрілий крок. Зараз це сприятиме мобілізації оборонного потенціалу для захисту співвітчизників. Таку думку 27 листопада висловив в ексклюзивному коментарі Гал-інфо політолог Юрій Михальчишин.
Юрій Михальчишин

«Стосовно того, що такий сценарій міг бути використаний для відтермінування виборів президента, то вчора лунали подібні оцінки і прогнози не тільки від політичних експертів, а й від представників багатьох політичних сил. І те, що підсумковий текст указу, який ухвалила Верховна рада, суттєво відрізняється від оригінального тексту президента, свідчить, що в українських політичних елітах за вчора сформувався консенсус з цього приводу», - зазначив Юрій Михальчишин.

На його думку, термін дії, масштаби, і особливості застосування воєнного стану в контексті виборчої кампанії були предметом гарячих дискусій: «Скорочення терміну 60 до 30 діб і зменшення території охоплення до 10 регіонів, результати дуже серйозних і явно не безконфліктних перемовин між президентом та очільниками найбільших політичних партій , і представниками великих фінансово-політичних груп, які чудово розуміють всі ризики цих процесів».

Юрій Михальчишин також вважає, що введення воєнного стану в Україні було абсолютно обґрунтованим у 2014 році боями за Донецький аеропорт та  Дебальцево. Тоді можна було дати ефективний відсіч російській агресії застосувавши воєнний стан у прикордонних областях.

Крім того, політик у коментарі висловився стосовно інформаційного простору під час воєнного стану: «Треба наголосити, що інформаційний простір є таким самим елементом державного сувернітету, як і державний кордон. Воєнний стан містить механізм, які впорядковують певні інформаційні процеси, але, як бачимо, з тексту вчорашнього указу, ці механізми не будуть застосовуються, щоб не велась мова про політичну чи військову цензуру. Але це в багатьох випадках логічно. Варто згадати приклад Туреччини, яка в подібному режимі живе з 2016 року. Країна використовує елементи воєнного стану після невдалого військового перевороту. Там десятки ЗМІ які мали  редакційну політику, що суперечили генеральному курсу влади, були закриті або їх діяльність була призупинена».

За словами Юрія Михальчишина, зараз в Україні інформаційний хаос, який не є результатом багатоманітності думок українців, а наслідком цілеспрямованих інформаційних операцій нашого головного суперника – російських спецслужб. «Це також обумовлено тим, що Україна, на жаль, не контролює національний інформаційний простір, бо значна частина ЗМІ перебуває у власності юридичних осіб, що пов’язані з іноземними державами», - зазначив він у коментарі Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ