Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вперше День Бердянська проведуть у Львові

17 вересня релокована влада Бердянська, активісти та бізнеси, засновані бердянськими внутрішньо переміщеними українцями у Києві та Львові, об’єднаються, аби на один день відтворити атмосферу приазовського міста та нагадати: Бердянськ – це Україна. Про це повідомили у ЛМР.

В цей день на вулицях Львова, Києва та Запоріжжя з’являться: копія Бердянського маяка, рибальська сітка, що ловитиме бажання, капсула часу, бердянські соняшникові «поля», телеміст між містами та багато іншого.

Ранок 28 лютого 2022 року: в серці курортного містечка Бердянська стоїть воєнна техніка російських загарбників. Не дивлячись на численні протести місцевих, військові встановили прапор рф і з того часу у місті спорожніли пляжі, пропав український зв'язок, тисячі бердянців покинули власні домівки, а тисячі залишились чекати деокупації.

Два попередні роки бердянці збирались маленькими групами 17 вересня, аби відзначити день свого рідного міста. Цьогоріч вперше День Бердянська повноцінно проведуть у Києві, Запоріжжі та Львові.

«Цього року ми відзначатимемо День Бердянська у релокації. Ми хочемо донести до бердянців, які чекають в окупації, що ми цінуємо їх мовчазний супротив та що Україна зараз робить усе для того, щоб повернути окуповані території», – говорить Вікторія Галіціна, начальниця Бердянської міської військової адміністрації.

Релокована влада Бердянська, ГО «Міць Азова» та власники київського закладу «Характерники», львівської кав'ярні «Дзендзик» об'єдналися, аби розробити програму для 17 вересня.

«Наша мета аби хоч на кілька годин бердянці відчули себе як вдома. Для цього ми будемо прикрашати заклад десятками соняшників, житом – всім тим, що росло в Бердянську в цю пору року», – зазначає Іван Карауланов, засновник «Характерників».

У трьох містах одночасно буде телеміст, аби бердянці з будь-якого куточка світу змогли доєднатися до заходу. Люди з окупації зможуть безпечно доєднатися до «хвилин єднання».

Символічним на заході є створення дерев’яної копії Бердянського маяка з реальним led-ліхтариком зверху – це ніби «сигнал» до бердянців в окупації – «Ми вас пам'ятаємо!».

Також у містах розмістять рибальську сітку, до якої гості кріпитимуть свої побажання, потім з них створять капсулу часу, яку відкриють вже після деокупації. А на Укрпошті буде надрукована тематична марка, яку гості зможуть наклеїти на свою листівку до близьких людей, що не змогли бути присутніми 17 вересня.

У всіх трьох містах плануються тематичні вікторини, фотозони, майстер-класи, перегляд привітань від відомих людей України. У Запоріжжі готують панельну дискусію «Бердянськ в релокації», де бердянські історики розкажуть про справжню історію міста.

У Львові готують міні-пляж з шезлонгами, парасольками, мартинами та маяком.

«Ми хочемо нагадати, що Бердянськ завжди був, є і буде українським містом. Що українці не забули про жодне місто чи село, яке тимчасово перебуває в окупації» - Ольга Попенко, засновниця ГО «Міць Азова».

Вхід на захід безкоштовний за умови попередньої реєстрації за посиланням.

У Львові подію проведуть 17 вересня у кав’ярні “Дзендзик”, вул. Братів Рогатинців, 37. Початок о 9:00. 

Захід реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ