Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Все, що потрібно знати побутовому споживачу про «зелений тариф»

У прес-службі ПрАТ «Львівобленерго» розповіли все, що потрібно знати побутовому споживачу про «зелений тариф».

За відновлювальною енергією - майбутнє енергетики. У цьому переконується світ, і все більше в Україні. Тому все частіше наші громадяни використовують електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії – сонця і вітру. Найбільш популярною і доступною є саме сонячна енергія. Встановлення сонячних панелей на даху будинків стає популярнішим з кожним роком. Використовуючи таку енергію можна повністю або частково відмовитися від традиційних джерел енергії у побуті. Власна сонячна електростанція чи встановлена власна генеруюча установка дозволяє не лише економити на оплаті електроенергії, а й отримувати прибуток, віддаючи надлишки у загальну мережу.

Особливості «зеленого» тарифу

Нагадаємо, що встановити власну СЕС і продавати електроенергію за «зеленим» тарифом може кожен  побутовий споживач, для цього не потрібно отримувати ліцензію, не потрібно виконувати вимоги відносно «місцевої складової» тощо.

Величина встановленої потужності генеруючої установки не має перевищувати 30 кВт і не має бути більшою потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією, який Ви уклали з Товариством. Також Ви маєте право продавати енергопостачальнику таку енергію за «зеленим» тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії приватним домогосподарством. Порядок продажу та обліку такої електроенергії, а також розрахунків за неї затверджується Національною комісією, що здійснює державне регулювання  у сфері енергетики та комунальних послуг.

Зараз у Львівській області 148 приватних домогосподарств (станом на 31.10.2017 р.) продають «сонячну» електроенергію за «зеленим» тарифом. Але що ж таке «зелений тариф» і як зробити все правильно, аби встановити сонячну електростанцію – спробуємо розтлумачити.

Перше питання, яке виникає і турбує потенційного власника сонячної електростанції – чи доцільно взагалі будувати СЕС?

На сьогодні в Україні вигідно будувати сонячні електростанції у 2-х випадках:
•    для продажу виробленої електроенергії за “зеленим” тарифом;
•    якщо у Вас зовсім нема підключення до електромережі. В такому випадку доречно встановити автономну СЕС з акумуляторами.

В інших випадках термін окупності станції може сягати більше 10 років, тому доцільність будівництва таких станцій (чи міні-станцій) потрібно розглядати комплексно (враховуючи, які конкретні проблеми повинна вирішити станція).

Що таке «зелений тариф"

«Зелений» тариф для домогосподарств – спеціальний тариф, за яким держава купує електричну енергію, вироблену з енергії сонця або вітру генеруючими установками приватних домогосподарств. Іншими словами, «зелений» тариф - механізм, призначений для заохочення населення до вироблення електроенергії з альтернативних джерел енергії. Вартість «зеленого тарифу» встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. НКРЕКП щоквартально переглядає і змінює вартість такого тарифу. Станом на 27.10.2017р. вартість «зеленого» тарифу для сонячних станцій  становить  561,65 коп/кВт∙год, для вітрових – 361,06 коп/кВт∙год. Це дуже вигідно, проте існує одне обмеження – до “зеленого тарифу” не можна підключити домашню сонячну електростанцію потужністю більш, ніж 30кВт.

Що потрібно знати перед тим, як встановити СЕС?

В першу чергу, потрібно точно знати скільки кВт⋅год електроенергії Ви споживаєте щомісяця, і, по-друге, визначитися для чого потрібна СЕС: для заробітку на “зеленому” тарифі, для економії електроенергії чи для автономного живлення.

Як же підключити «зелений» тариф?

Для того, щоб продавати електричну енергію за «зеленим» тарифом, побутовому споживачу необхідно пройти наступні етапи:

Етап 1. Закупівля та монтаж генеруючої установки у домогосподарстві.

Що таке  генеруюча установка?  Це об'єкт електроенергетики (сонячні панелі, інвертори,  контролер заряду, акумуляторні батареї тощо), який призначений для виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії і перебуває у Вашій власності чи користуванні та встановлений у межах приватного домогосподарства. Генеруюча установка складається із основного обладнання – сонячних панелей, які становлять 60-70% вартості СЕС та виробляють постійну напругу, а напруга потрібна змінна, якісна та стандартизована, тому для цього потрібен інвертор певної потужності (прилад, що здійснює потрібне перетворення). Вартість інвертора - 20-30% вартості СЕС, і це річ, на якій не варто економити, бо він зазвичай виходить швидше з ладу, аніж сонячні панелі.

Отже, етап монтажу - це найважчий та найвідповідальніший етап на шляху встановлення «зеленого» тарифу. Монтажем повинен займатися тільки спеціаліст, адже на етапі електричних підключень коло постійного струму знаходиться під напругою до 900В.

Також цікавить потенційних користувачів «зеленого» тарифу чи можна встановити генеруючу установку на даху багатоповерхівки?

Можна встановити СЕС на даху багатоповерхівки, однак, є декілька нюансів: ОСББ, як неприбуткова організація, не може заробляти на продажі електроенергії за “зеленим” тарифом, тому така електроенергія може використовуватися лише для внутрішніх потреб; власники квартир можуть збудувати на даху свого будинку СЕС і заробляти на “зеленому” тарифі, але для цього потрібно:
•    орендувати дах. Побутовому споживачу необхідно отримати згоду співвласників багатоквартирної будівлі,  а це не менше, ніж 75% співмешканців;
•    надати проект будинку (відповідні зміни до проекту), яким передбачено розміщення генеруючої установки на конструкції даху;
•    збільшити виділену потужність на квартиру (зазвичай потребує додаткового збільшення виділеної потужності на всю багатоповерхівку).

Етап 2. Письмово повідомити енергопостачальника (ПрАТ «Львівобленерго») про готовність установки заявою-повідомленням. Разом із заявою-повідомленням необхідно додати ( у двох примірниках) варіант однолінійної схеми підключення встановленої Вами генеруючої установки, де обов’язково зазначити фактично встановлені елементи устаткування, їх номінальну потужність та місце встановлення. З бланком заяви та однолінійної схеми Ви можете ознайомитися на офіційному сайті Товариства у розділі «Послуги».

Оскільки споживач має право одержувати комерційну вигоду - продавати електричну енергію, то перед поданням заяви потрібно відкрити рахунок у банківській установі. Банк, на рахунок якого Ви будете отримувати гроші, можете вибирати самостійно. Вказати реквізити для отримання коштів потрібно у заяві.

Етап 3. Протягом 3 робочих днів Вашу заяву розглядатимуть. Якщо не буде зауважень, ПрАТ «Львівобленерго» надає побутовому споживачу рахунок для оплати послуг з улаштування вузла обліку. Під цими послугами розуміють монтаж двонаправленого лічильника для замірів обсягу відпущеної і отриманої електричної енергії (вузол обліку) та модему. Цю послугу буде надано після оплати рахунку.

А, якщо поданий Вами пакет документів не відповідатиме вимогам, які встановлює електропостачальник, то протягом 3 робочих днів Вам письмово повідомлять про це.

Етап 4. Укладання договору купівлі-продажу електричної енергії, що вироблена з енергії сонячного випромінювання та/або вітру генеруючими установками між ПрАТ «Львівобленерго» та побутовим споживачем. Договір підписується в день монтажу вузла обліку. Як правило, представник електропостачальника, який облаштовує вузол обліку, оглядає СЕС та надає для підписує договір.

Нагадаємо про важливий момент, оскільки споживач має право продавати електроенергію, то у договорі потрібно зазначити терміни та спосіб оплати.

Отримати консультації та роз’яснення Ви можете у:

•    кол-центрі ПрАТ «Львівобленерго» — 0-800-50-15-68 (цілодобово, дзвінки безкоштовні);
•    інформаційно-консультаційному центрі ПрАТ «Львівобленерго» - (032) 239-21-26,        239-21-29, 239-24-58; e-mail: [email protected]; адреса: 79016, м. Львів, вул. Шевченка, 1;
•    виробничо-маркетинговій службі ПрАТ «Львівобленерго» - (032) 239-24-60; адреса: 79052, м. Львів, вул. Сяйво, 10.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ