Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

В’ячеслав Кириленко: Кожен українець має знати правду про Українську Повстанську Армію

«Кожен українець має знати правду про Українську Повстанську Армію, правду про Романа Шухевича, Степана Бандеру, Ярослава Стецька і багатьох інших Героїв, які вірили, що Україна здобуде Незалежність», - сказав Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко на відкритті виставки «Борці за Українську Державу» в Національному музеї історії України.

В’ячеслав Кириленко подякував науковцям  Національного музею історії України за роботу з популяризації таких важливих тем як історія дисидентського руху, історія УНР, УПА:  «Боротьба українців за Незалежність це і є наша історія, події, які стосуються Української Повстанської Армії будуть завжди актуальними. Тільки відносно нещодавно ми почали ознайомлюватись з історичними працями, художніми творами, які популяризують УПА. Україна довго йшла до визнання УПА як свого, це наша спільна історія. Деякі експонати тут  представлені вперше,  це свідчення  продовження тієї великої  роботи,  в якій ми ще на початку шляху», - зазначив В’ячеслав Кириленко.

У відкритті виставки  також взяв участь син Василя Процюка – начальника штабу УПА-Південь  – Микола Процюк. Він  представив нагороди свого батька – два Золоті хрести бойової заслуги першого класу та найвищі військові нагороди Української Повстанської Армії.

Виставка присвячена історії Української Повстанської Армії  і  приурочена до 111-ої річниці від дня народження Романа Шухевича. Для огляду представлено вцілілі раритети, що розкривають історію Української Повстанської Армії під незвичним кутом. Зокрема, це унікальний прапор українських націоналістів, захоплений радянськими партизанами Кам’янець-Подільського з’єднання у 1940-х рр., який дивом зберігся у фондах музею за радянської влади, де був віднайдений у 2015 році, бідон-сейф, в якому зберігався повстанський архів, віднайдений також  в 2015 році та багато інших експонатів.

 Виставка оформлена у стилі повстанських криївок, тематично складається з шести блоків, присвячених керівництву УПА, її організаційній структурі, пропагандистській діяльності, особливостям побуту підпільників, закордонним рейдам УПА, підсумкам діяльності українського визвольного руху 1940-50-х рр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ