Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори на Донбасі спровокують загострення конфлікту, - Безсметрний

Політики, які закликають негайно провести вибори на Донбасі, або не знають реальної ситуації, або це складова внутріполітичних процесів - виборчих перегонів, або ж певні тактичні кроки. Про це сьогодні, 7 квітня, у Львові під час спілкування із журналістами заявив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Роман Безсмертний, повідомив кореспондент Гал-інфо.
Фото з ua.korrespondent.net.

«Учасники переговорного процесу, з якими доводиться працювати, і з боку німецької та французької сторони, так і з боку ОБСЄ, вони чудово розуміють, що в нинішніх умовах провести вибори на Донбасі – це спровокувати загострення конфлікту», - сказав Роман Безсмертний.

За його словами, вибори на Донбасі не можна означати якимось конкретним терміном їх проведення.

«Вибори можна проводити лише тоді, коли будуть виконана низка умов. Зокрема, коли буде вирішено проблему безпеки. Перед тим, як дати старт виборам треба провести повну демілітаризацію регіону. Я сюди вкладаю і виведення зовнішніх військ, найманців, інтервентів, зброї, адже її не в супермаркеті купували. Окрім того, має бути вирішено низку внутрішніх питань. Коли мені кажуть, що там два армійські корпуси сформовані з українців, які з того боку будуть перекваліфіковані в «народну міліцію», то я кажу, що не може бути «народної міліції» з автоматами АКМ. Я вже не кажу про «Акації», ПТУРи, «Гради» тощо. Таке формування з такою зброєю не може бути «народною міліцією», - заявив Безсмертний.

Він додав, що мова йде про демілітаризацію, демобілізацію процесу, амністію, а потім процеси, які пов’язані з політичним врегулюванням.

«Даруйте, але політичне врегулювання – це не лише вибори, а й дуже багато складових. Наприклад, відновлення режиму влади. Я не кажу, що українська влада повернеться туди на 100%, але там не може бути проведено вибори, якщо не легітимізувати їх шляхом відновлення сегментів української влади – виборчих комісій, системи судів, прокуратури тощо. Зараз ми в таких умовах, коли навіть провівши вибори на Донбасі, ми не зможемо забезпечити їхню легітимність. Їх ніхто не визнає, бо там не буде присутньої української держави як такої. Тому питання дуже складне, і я радив би політикам і державним діячам, які говорять про чіткі терміни, не поспішати з гучними заявами. На жаль, до цього ще досить далеко», - сказав Роман Безсмертний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ