Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори на Львівщині: Порошенко зберігає першість, Гриценко втрачає позиції

Сьогодні, 26 лютого, дослідницький центр "Соціоінформ" оприлюднив свіжі дані про електоральні вподобання мешканців Львівщини. Порошенко залишається лідером, проте рейтинги його конкурентів зазнали змін.
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/1

Петро Порошенко

У Львівській області чинний Президент має найбільшу підтримку. Наразі майже третина (29,5%), серед тих, хто визначився і 23,7% серед, тих хто голосуватиме, готові віддати свій голос за нього. Рейтинг Порошенка на Львівщині послідовно зростає: в грудні 2018-го та січні 2019-го він мав 13,7% та 21,1% відповідно.

Політолог Любомир Скорчиляс спробував пояснити успіх Порошенка на Львівщині: "Відповідь полягає в тому, що мешканці Львівщини та загалом галичани впродовж всієї електроральної історії України вибирають не розумом, а серцем. Посил Порошенка: "якщо не я, то Путін" дуже добре спрацював на мешканців регіону. Нинішня кампанія Президента на Львівщині є досить успішною. Очевидно, що гасла про "вдвічі дешевший газ" не є конкурентними до гасел про армію, мову, віру, НАТО та ЄС".

Також лідером електоральних настроїв є БПП "Солідарність". За партію готові проголосувати 15,5% мешканців Львівщини, якби вибори до Верховної Ради відбулись наступної неділі. Політсила показує позитивну динаміку росту – у грудні минулого року "Солідарність" підтримували лише 9,3% виборців. Тоді партію випереджали "Самопоміч", "Батьківщина" та Громадянська позиція.

Юлія Тимошенко

За екс-прем’єр-міністра готові проголосувати майже вдвічі менше виборців, ніж за Порошенка. Тимошенко має 12,8% голосів серед, тих хто голосуватиме та 16% серед тих, хто визначився. Порівняно з груднем минулого року її рейтинг зріс, проте лише в межах статистичної похибки (з 12,1% до 12,8%).

Щодо ВО "Батьківщина", то партія на Львіщині на третьому місці із показником 10,4%. Її випереджають БПП "Солідарність" та "Самопоміч". Рейтинг партії виріс лише на 0,5% як порівняти з груднем 2018 року.

Володимир Зеленський

Незважаючи на лідерство в загальнонаціональних рейтингах, Володимир Зеленський на Львівщині є третім. З невеликим відривом він відстає від Тимошенко. Коміка готові підтримати 11,8% серед тих, хто голосуватиме та 14,6% серед тих, хто визначився. У грудні минулого Зеленський мав лише 7,7% голосів мешканців Львівщини.

У парламенті партію "Слуга народу" хочуть бачити лише 8,1% населення Львівської області. Новостворену політсилу обійшли "Солідарність", "Самопоміч", "Батьківщина" та Громадянська позиція.

Анатолій Гриценко

У лютому Гриценко втратив друге місце на Львівщині. Ще в грудні 2018-го (12,1%) та січні 2019-го (13,3%) лідер Громадянської позиції випереджав усіх конкурентів, окрім Порошенка. Зараз його рейтинг у порівнянні з минулим місяцем знизився на 2,8%  - наразі Гриценка підтримують 10,6% серед тих, хто голосуватиме та 13,1% серед тих, хто визначився. Тому Тимошенко та Зеленський, рейтинг яких виріс, посунули політика з трійки лідерів.

Також не дуже добре справи йдуть в партії Громадянська позиція. Політсила є четвертою на Львівщині з результатом 8,3%, проте ще минулого та позаминулого місяця підопічні Гриценко впевнено були на третьому місці.

Андрій Садовий

Багаторічний мер Львова може заручитися підтримкою лише 8,8% мешканців Львівщини серед тих, хто голосуватиме та 10,9% серед тих, хто визначився. Рейтинги Садового в порівняні з минулими місяцями виросли, проте несуттєво – з 7,5% у грудні 2018-го до 8,8% в лютому 2019-го. Він наступає на п’яти Анатолію Гриценку.

Значно краща ситуація в Об’єднання «Самопоміч». Партію випереджає лише БПП "Солідарність" з відносно невеликим розривом – 1,3%. За "Самопоміч" готові проголосувати 14,2% мешканців Львівщини. Рейтинг політсили у порівнянні з груднем минулого року виріс майже на 3%.

Загалом майже 90% мешканців Львівщини готові або планують прийти на на президентські вибори, 6,5% не братимуть участь, а майже 20% не можуть визначитись із кандидатом.

87,2% планують або готові проголосувати на виборах до парламенту, 7,7% не приймали б участі, а 20,3% мешканців Львівської області ще не знають, яку партію б обрали.

Також цікавою є статистика щодо можливих фальсифікацій. Майже половина (48%) населення Львівщини впевнена, що в Україні будуть значні фальсифікації на виборах. Проте лише 28% опитуваних очікують порушень у своїй області та 18% у своєму населеному пункті.

Дослідження "Соціоінформ" проводилось серед населення Львівської області віком від 18 років методом стандартизованого інтерв’ю "обличчям до обличчя". Було опитано 1200 респондентів в період з 8 до 18 лютого 2019 року. Соціологічна похибка 2,5%.

Петро Порошенко відвідав Львівщину: де був і що говорив?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ