Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Спорт

Видавництво "Дух і літера" видало но­ву кни­гу Мар­ті­на Ші­меч­ки

За­раз всі ми особ­ли­во ро­зу­мі­ємо, як важ­ли­во по­стій­но під­три­му­ва­ти се­бе у гар­но­му фі­зич­но­му ста­ні. Тож видавництво "Дух і літера" видало но­ву кни­гу Мар­ті­на Ші­меч­ки «Фі­зич­не ви­хо­ван­ня. Мір­ку­ван­ня бі­гу­на, те­ні­сис­та й верш­ни­ка про рух, ті­ло та дух».

Книж­ка «Фі­зич­не ви­хо­ван­ня» сло­ваць­ко­го жур­на­ліс­та, пись­мен­ни­ка, мис­ли­те­ля Мар­ті­на Мі­ла­на Ші­меч­ки при­свя­че­на роз­ду­мам про рух та йо­го вплив на ті­ло, дух і, зреш­тою, до­лю лю­ди­ни. Це спро­ба ав­то­ра роз­по­віс­ти про свій спор­тив­ний дос­від те­ні­сис­та, плав­ця, вер­шни­ка, й на­реш­ті лег­ко­ат­ле­та та про від­крит­тя, які ав­тор зро­бив, зай­ма­ючись спор­том. Чи­тач ді­зна­єть­ся, чо­му все ж та­ки Мар­тін Мі­лан Ші­меч­ка сво­го ча­су не став на шлях про­фе­сій­но­го спорт­сме­на, хоч то був йо­го ос­тан­ній «кви­ток» до уні­вер­си­те­ту.

Мір­ку­ван­ня ав­то­ра про роль спор­ту, фі­зич­ної куль­ту­ри, ру­ху як та­ко­го в на­шо­му жит­ті гли­бо­кі, по­час­ти не­спо­ді­ва­ні, до­теп­ні, на­га­да­ють од­ним про віч­ний зв’я­зок ті­лес­но­го й ду­хов­но­го, ін­ших зму­сять зга­да­ти, ко­ли ос­тан­ній раз ви­хо­ди­ли на про­біж­ку і скіль­ки зай­вих кі­ло наб­ра­ли за час лок­дау­ну, хтось, до­чи­тав­ши, діс­та­не дав­но за­ки­ну­ту в шух­ля­ду те­ніс­ну ра­кет­ку або по­ве­де ону­ків на пла­ван­ня.

«Фі­зич­не ви­хо­ван­ня» — це книж­ка про гар­мо­нію ті­ла та ду­ху, це фі­ло­соф­ський по­гляд на спорт і су­час­ний спор­тив­ний раж, контр­ін­ту­їцію і ви­хід за ме­жі влас­них мож­ли­вос­тей, а та­кож про те, в чо­му ж на­справ­ді кри­єть­ся кра­са бут­тя.

Мар­тін Мі­лан Ші­меч­ка — сло­ваць­кий жур­на­ліст і пись­мен­ник. Син Мі­ла­на Ші­меч­ки, ви­дат­но­го чесь­ко­го ди­си­ден­та. До 1989 ро­ку всі тво­ри Мар­ті­на Ші­меч­ки пуб­лі­ку­ва­лись і роз­пов­сю­джу­ва­лись як сам­ви­дав. У 1990 р. він зас­ну­вав не­за­леж­не ви­дав­ницт­во Ar­cha, де пра­цю­вав го­лов­ним ре­дак­то­ром до 1996 р. З 1997–1999 рр. пра­цю­вав го­лов­ним ре­дак­то­ром сло­ваць­ко­го що­тиж­не­во­го ви­дан­ня Do­mi­no fo­rum. У 1997–2006 рр. був го­лов­ним ре­дак­то­ром МСП, про­від­ної що­ден­ної га­зе­ти Сло­вач­чи­ни. З 2006 по 2008 рік був го­лов­ним ре­дак­то­ром жур­на­лу «Рес­пект», де пра­цю­вав ре­дак­то­ром та ав­то­ром. З 2016 року — ре­дак­тор га­зе­ти та Ін­тер­не­ту «Den­ník N». От­ри­мав пре­мію Ір­жі Ор­тена в 1988 ро­ці за свій ав­то­біо­гра­фіч­ний ро­ман «Заб­рік». На­го­ро­да Ір­жі Ор­те­на при­су­джу­єть­ся про­зо­во­му чи пое­тич­но­му тво­ру, ав­тор яко­го не стар­ший за 30 ро­ків на мо­мент за­вер­шен­ня ро­бо­ти. У 2018 ро­ці був на­го­ро­дже­ний сло­ваць­ким ор­де­ном Бі­ло­го по­двій­но­го хрес­та, най­ви­щою дер­жав­ною від­зна­кою Сло­ваць­кої Рес­пуб­лі­ки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ