Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вимоги до сучасних полігонів ТПВ: від проєктування до будівництва

Проблема управління відходами є однією з найактуальніших екологічних і економічних проблем України.

Сьогодні лише у Львівській області нараховується 20 діючих сміттєзвалищ загальною площею 152 га. Переважна їхня більшість працює в режимі перевантаження, тобто з порушенням проєктних показників щодо обсягів накопичення відходів. Сміттєзвалища є джерелом інтенсивного забруднення ґрунтів, атмосфери та підземних вод.

Захоронення відходів повинно здійснюватись на полігонах твердих побутових відходів (ТПВ), що відповідають вимогам законодавства та технологічне обладнання яких забезпечує захист ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, контроль викидів в атмосферне повітря, забруднення ґрунтів і підземних вод.

Один з основних показників, який впливає на рівень благоустрою територій є наявність полігонів ТПВ. Тому, розв'язання проблеми утилізації відходів за допомогою будівництва сучасних безпечних полігонів є надзвичайно актуальним питанням для громад. 

Сучасні полігони є інженерними спорудами, які відповідають державним та міжнародним стандартам і призначені для збору та захоронення побутових відходів. 

Успішне проєктування сучасного полігону ТПВ вимагає інтегрованого підходу, врахування екологічних та сталих практик, а також взаємодії зі всіма зацікавленими сторонами.

Серед ключових вимог, які слід враховувати при проєктуванні та будівництві полігонів наступні:

  1. Врахування норм та стандартів: початковим кроком є детальне вивчення національних та міжнародних норм та стандартів щодо управління відходами та екологічної безпеки. Врахування цих вимог та ризиків у всіх етапах проєктування та будівництва є важливим для забезпечення відповідності з екологічними та безпечними стандартами.
  2. Вибір відповідної території: полігони повинні розміщуватися на відстані від населених пунктів та джерел водопостачання. Ділянка для розміщення полігонів повинна обиратися за територіальним принципом відповідно до схеми санітарного очищення міста чи регіону і проєкту районного планування або генерального плану населеного місця.
  3. Технічне планування: планування повинно враховувати оптимальну конфігурацію полігону, сміттєзбірної, переробної зони та зони захоронення відходів, а також забезпечувати герметичність полігонів (встановлення мембран, геотекстилю або інших інженерних бар'єрів, які не пропускають рідини та гази) та ефективну систему збору та очищення стічних вод. 
  4. Моніторинг та контроль: захоронення відходів здійснюється відповідно до екологічних і санітарно-епідеміологічних вимог, що мінімізує можливий вплив на здоров'я та довкілля. Полігони повинні бути оснащені системами моніторингу, які дозволяють контролювати якість ґрунтів, підземних та поверхневих вод і атмосферного повітря, а також ефективність впроваджених заходів. 
  5. Залучення громадськості: успішне проєктування полігону передбачає залучення громадськості та зацікавлених сторін для обговорення, врахування їхніх думок, боротьби зі спротивом та сприяння підтримці проєкту.
  6. План закриття та рекультивації: полігони повинні передбачати плани закриття та рекультивації, щоб забезпечити відновлення природних умов на території після його закриття.
  7. Безпека праці: врахування безпеки праці для персоналу полігону є критичним, включаючи встановлення заходів безпеки та навчання персоналу.
  8. Забезпечення довгострокової стійкості: полігони повинні проєктуватися з оглядом на довгострокову стійкість та стійкість впливу на довкілля, зокрема з врахуванням можливого впливу змін клімату.

Проєктування полігонів є відповідальною справою, оскільки подібні об’єкти становлять підвищену небезпеку для людей та довкілля. Можна виділити 3 етапи робіт з проєктування полігонів: аналіз існуючої ситуації, проєктування, експертиза проєкту, які включають:

  1. Аналіз існуючої ситуації: насамперед, під час проєктування необхідно врахувати усі наявні екологічні аспекти та ризики, а також містобудівні умови та обмеження, вимоги законодавства, зокрема, вимоги ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів», «Правила експлуатації полігонів побутових відходів».
  2. Проєктування: проєкт полігону включає такі основні розділи - пояснювальна записка; рішення генплану; технологічні рішення; внутрішні інженерні мережі, які включають системи дренажу, збирання та знешкодження фільтрату; розрахунок очікуваної кількості біогазу; оцінка впливу на довкілля; графічні матеріали; організація будівництва; архітектурно-будівельні рішення; кошториси та ін.
  3. Експертиза проєкту: здійснюється експертними організаціями, що внесені до переліку експертних організацій і відповідають критеріям, встановленим наказом Мінрегіону від 15.08.2017 № 204.

Сучасний полігон ТПВ для громади залежить від різних факторів, таких як розмір громади, обсяг відходів, бюджет, доступні ресурси та місцеві умови. 

Основним завданням при виборі типу полігону є забезпечення ефективного та екологічно безпечного управління відходами, яке враховує інтереси громади.

Основним завданням при виборі Компанії, яка забезпечить розроблення якісного проєкту сучасного полігону є професійний підхід, досвід реалізації подібних проєктів та використання інноваційних технологій у вирішенні складних завдань.

Досвід Компанії «Центр  ЛТД», відповідальний підхід до проєктування, застосування інноваційних рішень, оптимізація вартості, виконання повного циклу послуг, врахування інтересів громади та пріоритет у охороні довкілля і здоров’я людей забезпечує Ваш успіх у планованій діяльності. Компанія співпрацює з багатьма європейськими партнерами і має у своєму портфелі десятки розроблених проєктів для великих і малих українських міст.

За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32, або надсилати запитання: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ