Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк відслужив Вечірню із Літургією святого Василія Великого в Архикатедральному Соборі св. Юра

20 квітня цього року у Великий Четвер, Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ Львівський, відслужив Вечірню із Літургією святого Василія Великого в Архикатедральному Соборі св. Юра. Про це повідомив прес-секретар Львівської Архієпархії УГКЦ о. Олег Панчиняк.
У Великий Четвер Церква згадує Тайну Вечерю Господа Ісуса Христа з Його учнями і апостолами. Саме там було встановлено головне таїнство християнської віри - Євхаристія. В цьому таїнстві відбувається найповніше, наскільки це можливо на землі, з'єднання людини з Богом.
Перед початком Літургії Владика Ігор освятив антимінси, на яких служиться Свята Літургія.
Крім того, під час Літургії Архиєпископ Львівський, здійснив і чин освячення мира. Це миро використовується при таїнстві Миропомазання, коли відразу ж після хрещення їм помазують нового члена церкви, будь то немовля або доросла людина. У Миропомазанні, яке відбувається один раз в житті християнина, йому подаються дари Святого Духа, які він покликаний в собі зберегти і примножити.
Благословенне єпископом у Великий Четвер миро роздають по парафіях. Цим підкреслюється єдність церкви: кожен чоловік, що входить в церкву через Хрещення помазується миром, яке благословив єпископ.
Наприкінці Літургії Владика здійснив чин умивання ніг. На образ Христа, що упокорюючись умив ноги Своїм учням, єпископ умиває ноги священикам, що служать з ним, і обтирає їх особливим рушником. Для цього обряду були вибрані такі священники як: єрм. Іван Левицький ЧН, єрм. Йосиф Мілян Студит, єрм. Макарій Леміш ЧСВВ, єрм. Василь Сапеляк Салезіянин, митр. прот. Микола Пристай, о. Іван Залуцький, прот. Петро Стасінчук, митр. прот. Анатолій Дуда, о. Григорій Собечко, о. Василь Карабін, о. Петро Салагуб, о. Михайло Палій.
«Ось, які сумні події описані у святих Євангеліях, що відносяться до останніх днів життя Ісуса Христа. Сумні, а разом з тим спасенні, тому що Господь бажав в такий спосіб рятувати людей від вічної погибелі. Навіть життя свого не жалів, муки й ганебну смерть прийняв, щоб довести нам та переконати про свою любов до нас. Чого ж він так терпів? Що хотів тим показати? На що були спрямовані його жорстокі катування? — Надіявся Господь, що в такий спосіб викличе у нас любов до себе і принаймні, наше бажання або страх не ображати його. Ми пам'ятаємо й наступне свідчення любові, що в день перед своєю смертю Господь встановив Тайни Священства й Пресвятої Євхаристії, що є великими дарами для людства, бо священики приносять жертви милі Богові та перепрошують Господа за злочини скоєні людством. І з наших сердець виривається вдячність Творцеві за його велику любов до нас та безконечне милосердя. Ми щедро черпаємо із цих джерел, що пропонує нам Христос і тим освячуємо та спасаємо наші душі», — розповів під час проповіді Владика Ігор.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ