Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вийшла з друку нова книга Пітера Бутенєва "Арво Пярт: З тиші".

У видавництві "Дух і літера" вийшла з друку нова книга Пітера Бутенєва "Арво Пярт: З тиші".

Арво Пярт зай­мав з 2011 по 2018 рік та у 2022 році пер­ше міс­це в рей­тин­гу сучас­них ком­по­зи­то­рів згідно із ста­ти­стикою, зібра­ною сай­том кла­сич­ної му­зи­ки Bachtrack. Протя­гом оста­нніх пяти деся­ти­літть музи­ка Пярта впли­нула на му­зи­кан­тів в усьо­му сві­ті, а його вне­сок у су­часну му­зику від­чува­тиме­ться ще бага­то часу. Арво Пярт - найвико­наніший з нині живих компо­зи­торів, беззапе­реч­ний лі­дер ком­пози­тор­ської музики у кіль­кості вико­нань та про­слу­хову­вань.  

Частина дива творчості Арво Пярта полягає в тому, наскільки глибоко вона говорить про страждання. Його музика не прагне підбадьорити нас чи “зробити все кращим”. Вона, радше, якось при­слу­хається до людей, до їхнього болю. Вона йде поруч із ними. Вона запевняє їх, що вони не самі у своїй спу­сто­ше­ності. І, наче цього подарунку не достатньо, їй вдається пере­дати від­чуття надії.

Слу­хачі часто гово­рять про те, як Арво Пярт про­буд­жує духов­ність своєю му­зи­кою, наче про певне таїнство, але досі ніхто уважно не при­див­лявся до того, як саме він це ро­бить. Книга “Арво Пярт: З тиші” дос­лід­жує силь­ний взаємо­зв’язок між музи­кою Пярта та гли­бо­ким духов­ним корінням компо­зитора в пра­во­слав­ній вірі – відно­синах, які при­несли багато твор­чих плодів і за­вою­ва­ли серця незлі­ченних слу­хачів по всьо­му світу.

Про­фесор бого­слов’я та музи­кант, що закін­чив кон­сер­вато­рію, Пітер Бутенєв є пал­ким і уваж­ним слу­ха­чем му­зи­ки Арво Пярта від­тоді, як осо­бис­то по­зна­йо­мив­ся з ком­по­зи­то­ром у 1990 році. Вик­ла­дає сис­те­ма­тич­не бо­го­слов’я та ду­хов­ність у се­мі­на­рії Свя­то­го Воло­ди­ми­ра (США), де та­кож ке­рує проек­том Arvo Part Project та Інститутом Сак­раль­но­го Мис­тецтва.

Перший сту­пінь док­тора Бутенєв отри­мав у кон­сер­ва­торії Нової Англії, де він вив­чав джаз та етно­му­зи­ко­ло­гію.  Після двох років життя в Япо­нїі, подо­ро­жей Азією та Євро­пою, він отри­мав сту­пінь ма­гістра бого­слов'я у семі­нарії Св. Володимира.  Звідти Бутенєв від­пра­вився в Оксфорд де напи­сав док­тор­ську дисер­тацію під ке­рів­ництвом митро­полита Калліста (Уера). Про­тягом п’яти років він працю­вав у Комісії «Віра і поря­док» при Все­світ­ній раді цер­ков у Жене­ві. З 2000 року Пітер Бутенєв використовує весь цей досвід у своєму викладанні, написанні та публічних виступах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ