Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Як монахи студити вітали митрополита Андрея Шептицького з уродинами. Документ

Синкел у справах монашества у Львівській архієпархії УГКЦ Юстин Бойко на Facebook опублікував архівний документ – привітанні монахів студитів, яке адресоване митрополиту Андею з нагоди уродин. Лист датується 27 липня 1935 роком.

«Уродини митрополита Андрея в житті передвоєнної УГКЦ були завжди надзвичайною подією. Особливо, якщо мова йшла про ювілейну дату. Напередодні до митрополичої канцелярії звідусіль надходили привітання – починаючи від дітей-сиріт, якими митрополит опікувався і закінчуючи мирянами, священиками, єпископами, політиками, тощо.

У ЦДІАУ у м. Львові зберігається кілька сотень, а то й тисяч таких листів привітань.

Сьогодні хочу з Вами поділитися одним із таких, авторами якого були мої співбрати у монашому покликанні монахи Студити. Майже в усіх листах до митрополита вони називають себе його синами, адже саме завдяки старанням митрополита Андрея Студійський Устав був відновлений на теренах України.

Лист-привітання, який представляю Вашій увазі, був написаний 27 липня 1935 року з нагоди 70-літнього ювілею митрополита Андрея.

Його авторами були монахи Свято-Іванівської Лаври (Свято-Іванівська Лавра Студійського Уставу УГКЦ) та монастиря св. священномученика Йосафата, який популярно звався «Студіоном» і був своєрідною науковою школою для усіх передвоєнних монахів студитів, що здобували вищу освіту. Він знаходився на вул. Петра Скарги, яка тепер перейменована на вул. Євгена Озаркевича.

На даний час у цьому приміщенні діє Комунальна 3-я міська клінічна лікарня», - написав Юстин Бойко.

Текст Листа-привітання:

Високопреосвященний Отче Митрополит і Авво наш!

Якщо цей день є так дорогий для кожного українця, то в особливший спосіб для нас, Ваших синів, монахів студитів.

Ви бо перші відчули потребу піти назустріч тим многим душам, що бажали посвятитися на службу Богові, а не мали спромоги виконати того задля несприяючих обставин.

Ви одні заопікувалися тими простецями, що не маючи доброго проводу, готові були заломитися на тяжкій дорозі совершенства.

В цей світлий день Вашого 70-літнього ювилею уродин, дякуємо Вам з глибини серця за всі Ваші труди і старання, за всі дари і ласки, та молимось гарячо, щоби Господь і надальше кріпив Ваші сили та дав ласку дочекати кращих часів для нашої Церкви та відновленого Вами нашого монашого чина!

Нехай св. Теодор Студит вимолить у Спаса нашого Ісуса Христа дочекати Вам тої потіхи, щоби Ваш син, а наш брат бл[аженної]. п[ам’яті] о. Леонтій (Фьодоров – ред.) зістав винесений до почитання на престолах, та щоби ми всі пішли його слідами.

Ваші вдячні сини обителей Св. Івана Хрестителя в Знесінню і Св. свщм. Йосафата на П. Скарги у Львові:

Львів, 27/VII/[19]35

бр. єром. Януарій

бр. схм. Володимир

схм. Юстин

схм. бр. Ісая

єром. Вартоломей

єром. Іполіт

бр. Йосиф Петерс

схм. Єротей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ