Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Як на Львівщині пробуксовує програма «Доступні ліки»

Як повідомили Гал-інфо телефоном в одній із аптек мережі D.S., у продажу нарешті з’явились препарати на основі так званих статинів, які, зокрема, знижують рівень холестерину в крові. Однак, як розповіла Гал-інфо пенсіонерка, пані Лідія з Пустомитівського району, досі вона, маючи рецепт з трьома печатками, не змогла ні у Львові, і в районі – ніде купити статини. Йдеться про програму «Доступні ліки».

«Лікарі виписують рецепт за програмою «Доступні ліки», але у жодній з аптек я так і не змогла купити тих статинів», - поскаржилась пенсіонерка.

Фото з Українська правда. Життя.

Вона повідомила, що з цього приводу звернулась на «Урядову гарячу лінію». Невдовзі їй надійшов лист-відповідь.  Було повідомлено, що відбулась нарада голови Пустомитівської РДА та медиків.  

Процитуємо, так би мовити, резолютивну частину: «Адміністрації аптек, які беруть участь в програмі «Доступні ліки», наголошено щодо забезпечення аптек повним асортиментом необхідних медикаментів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 року № 152».

Журналіст Гал-інфо навідався в одну із аптек D.S., що у Львові на вул. Галицькій. Там повідомили, що справді у продажу недавно з'явився препарат з діючою речовиною статини.

Ми сповістили про це пенсіонерку Лідію, однак вона зраділа наполовину. «Рецепт діє тільки протягом місяця. Він вже протермінований. Тепер хай би Гройсман чи Синюка сходили до мого лікаря за рецептом. Та то я жартую. Дякую, що сказали. Піду сама, хоч то неблизька дорога, але з тим холестерином біда, маю високий тиск... Може тепер пощастить», - така була відповідь.  

Додамо, що за словами віце-прем'єр-міністр Павла Розенка, Міністерство охорони здоров'я України планує розширити перелік препаратів, вартість яких будуть відшкодовувати в рамках програми "Доступні ліки". За словами Розенка, нині складають новий реєстр препаратів, приблизно 210 найменувань, тобто, буде додано як мінімум 50 препаратів.

Новий перелік програми «Доступні ліки» мали б оприлюднити до 5 серпня.   

Раніше повідомлялося, що в програмі "Доступні ліки" вже взяло участь 3,6 млн громадян України та понад 6 тис. аптек.

Програма, яка почала діяти в Україні з 1 квітня, передбачає повне або часткове відшкодування вартості куплених пацієнтами лікарських препаратів для лікування цукрового діабету ІІ типу, серцево-судинних захворювань і бронхіальної астми.

На Львівщині з початку дії програми «Доступні ліки», за останніми офіційними даними,  хворим виписали понад 103 тисячі рецептів на відшкодування вартості лікарських засобів.

За оперативними даними департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, станом на 1 червня  поточного року перерахували до розпорядників бюджетних коштів у містах та районах області кошти у сумі 7 млн 224 тис гривень.  

Коментар  директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірини Микичак  «Ліки, кошти за які будуть відшкодовуватися, призначатимуть лікарі первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) за міжнародними непатентованими назвами, тобто за діючою речовиною, а не за комерційною назвою. Вартість ліків відшкодовуватиметься за ціною найдешевшого генерика», - розповіла Ірина Микичак.

За її словами, лікар виписує пацієнту рецепт на лікарський засіб, вказуючи непатентовану назву, тобто діючу речовину ліків. З цим рецептом пацієнт повинен звернутись до аптечного закладу, що бере участь у програмі "Доступні ліки”, де йому запропонують декілька торгових марок, які містять виписану речовину ліків. Пацієнт сам вирішує, яку торгову марку придбати: ТМ1, ТМ2, ТМ3, тощо. Якщо, наприклад, ТМ2 – визначений, як лікарський засіб з найменшою вартістю, тоді пацієнт отримає його безкоштовно. А за ТМ3 пацієнту доведеться доплатити – фактично різницю між ціною ТМ1 та ТМ3.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ