Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як не стати жертвою вуличного грабіжника?

На Житомирщині триває профілактичне відпрацювання, направлене на посилення заходів щодо попередження правопорушень і злочинів. Правоохоронці звертаються до громадян із закликом про обачність і запропонувала кілька порад, як не стати жертвою вуличного грабіжника.

Від протиправних дій грабіжників останніми днями потерпіли жителі міст Житомира, Бердичева та Коростеня. У вказаних випадках зловмисники силоміць повідбирали у перехожих переважно мобільні телефони, завдавши не лише матеріальних, але й значних моральних збитків. В усіх випадках потерпілі звернулися до поліції лише за пів-, а то й за дві години після вчинення злочину. Зрозуміло, що грабіжникам вистачило цього часу, аби опинитися подалі від місць злодіянь. За таких обставин процес їх розшуку значно ускладнився.

Проаналізувавши обставини вуличних грабежів, правоохоронці відмічають, що найчастіше подібні злочини вчиняються у вранішній або вечірній час доби й, переважно, у малолюдних місцях. Як правило, грабіжники «полюють» на мобільні телефони в руках потенційних жертв, жіночі ювелірні прикраси та сумочки, тобто на ті речі, якими найлегше заволодіти, пробігаючи повз людину.

Потерпілі ж якийсь час оговтуються від події і нерідко не зауважують і не запам’ятовують прикмет своїх кривдників. Окрім того, інколи, як у зазначених випадках, не відразу звертаються до поліції. Проте практика свідчить, що чим швидше потерпілий повідомить про злочин, тим більше шансів оперативно затримати зловмисника.

Як повідомив начальник Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Олександр Ляхович, охорону публічного порядку лише у м. Житомирі щоденно забезпечують до 200 працівників поліції, у тому числі екіпажі патрульних поліцейських. В їх обов’язки, серед іншого, входить  профілактика вуличних злочинів, а також негайна реакція на їх вчинення. За умови оперативних повідомлень про вуличні кримінальні правопорушення найближчі до місця події наряди правоохоронців відпрацьовують прилеглі квартали та райони й, у більшості випадків, виявляють і затримують зловмисників.

Втім, зазначають поліцейські, злочин завжди легше попередити, аніж знайти винуватця у його вчиненні. Відтак, радять громадянам і самим подбати про власну безпеку, дотримуючись елементарних правил:

– повертаючись додому увечері, обирайте освітлені маршрути руху, у разі потреби заздалегідь домовтесь, щоб вас зустрічали рідні, або скористайтесь послугами таксі;

– не ризикуйте вступати у контакт з незнайомими та малознайомими особами, тим більше чаркувати з ними, адже під дією алкоголю ваш опонент враз може перетворитися на лиходія, а ви – на жертву звичайного зловмисника;

– щоб не привабити увагу потенційного грабіжника, намагайтеся не носити в руках цінних речей, як от гаманці зі значною сумою грошей, мобільні телефони, документи тощо, особливо якщо ви знаходитеся у малолюдних місцях у вечірній час доби;

– пізно увечері жінкам не варто привертати увагу сторонніх осіб до своїх прикрас. Їх краще сховати під одягом або взагалі зняти. Також не рекомендується носити гроші й коштовності у сумочці: покладіть їх у внутрішню кишеню одягу;

– якщо ви мешкаєте у багатоповерховому будинку, поспілкуйтеся з жителями вашого під’їзду та разом подбайте про те, щоб у ньому завжди були достатньо освітлені сходові майданчики.

Якщо ж вам все ж таки не вдалося уникнути зустрічі з грабіжником, негайно зверніться до найближчого пункту поліції, адже, як показує практика та досвід, 75% вуличних злочинів розкриваються настільки ж оперативно, наскільки швидко ви повідомите правоохоронців про подію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ