Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як отримати дозвіл на спецводокористування

Хто такі водокористувачі?

Усі споживачі водних ресурсів – юридичні, фізичні особи, що використовують воду для задоволення своїх власних потреб, для задоволення питних потреб населення, промислових, сільськогосподарських, транспортних та інших цілей є водокористувачами.

Що таке спеціальне водокористування?

Відповідно до ст. 48 та 49 Водного кодексу України спеціальне водокористування — це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів, які водокористувачі можуть здійснювати лише за наявності відповідного дозволу.

Хто здійснює видачу дозволу на спецводокористування?

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру», Водного кодексу України, Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» видача дозволу на спеціальне водокористування проводиться територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства – Державними водними агентствами  в областях України або секторами Державного агентства водних ресурсів України.

Для водокористувачів міста Києва, Київської області, зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи видача дозволу здійснюється Держводагентством.

Відповідно до статті 49 Водного кодексу України, у разі використання підземних вод та водних об’єктів, віднесених до категорії лікувальних, необхідно також отримати висновки центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, а також центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я відповідно».

За яких умов не потрібно дозволу?

Для забору та/або використання води в об’ємі до п’яти кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води, дозвіл на спеціальне водокористування не отримується. Всі умови, за яких дозвіл не отримується, наведено у ст. 48 Водного кодексу України.

Дозвіл отримується винятково на спеціальне водокористування, у дозволі встановлюються ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин. У разі настання маловоддя ці ліміти можуть бути зменшені органом, що видав дозвіл, без коригування дозволу на спеціальне водокористування.

Алгоритм отримання дозволу

Для одержання дозволу на спеціальне водокористування водокористувач звертається до відповідних центрів надання адміністративних послуг із заявою, відповідно до наказу Мінприроди від 12 квітня 2018 року № 116, до якої додаються:

  • обґрунтування потреби у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення, затверджено наказом Мінприроди від 23.06.2017 №234;
  • опис та схема місць забору води та скиду зворотних вод;
  • нормативи гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин у водні об’єкти із зворотними водами (з розрахунком на кожний випуск (скид) окремо);
  • затверджені індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (для підприємств та організацій житлово-комунального господарства, суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення);
  • копія правовстановлюючих документів на водні об’єкти (для орендарів водних об’єктів).

Який строк розгляду документів для отримання дозволу на спецвокористування?

Видача або надання відмови у видачі дозволу на спеціальне водокористування здійснюється протягом 30 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для видачі дозволу.

На який строк видається дозвіл на спецводокористування?

Ст.50 Водного кодексу України визначено два варіанти строковості дозволів: короткостроковий (на три роки) або довгостроковий (від трьох до двадцяти п’яти років).

Строк спеціального водокористування встановлюється територіальним органом Держводагенства і, зазвичай, становить п’ять років або три (у разі скиду зворотних (стічних) вод у водні об’єкти).

У разі необхідності строк спеціального водокористування може бути продовжено на період, що не перевищує відповідно короткострокового або довгострокового водокористування.

Послуга «Компанії Центр ЛТД»

Для недопущення помилок, подання неповного пакету документів, невідповідності вимогам законів та підзаконних актів, помилок у водогосподарських балансах, фахівці Компанії «Центр ЛТД» проконсультують Вас та допоможуть у підготовці пакету документів, виконають для Вас всі необхідні розрахунки водоспоживання та водовідведення із повним супроводом робіт для отримання дозволу на спеціальне водокористування.

Більше про послугу за посиланням: center-ltd.com.ua або за телефоном:+380 96 781 05 37

Олег Бота, Олена Вітрак, Компанія «Центр ЛТД»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ