Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як пройшло ЗНО з англійської мови у Львові: явка 94,51%

По всій Україні 1 червня відбулось зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови. У зв’язку тим, що на пробному тестуванні були проблеми з пристроями звуковідтворення, які необхідні для аудіювання, журналіст Гал-інфо вирушив як громадський спостерігач на тестування.

Через неякісне технічне забезпечення пробне ЗНО з англійської на Львівщині було зірване

За даними Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, до пунктів проведення ЗНО-2018 з англійської мови в областях обслуговування ЛРЦОЯО (Волинська, Львівська, Рівненська) з'явились понад 94%.

Зокрема, на Львівщині мова йде про 6 897 присутніх зі 7 298 зареєстрованих, що склало  94,51%.  Судячи з даних прес-служби, на тестуванні був присутній тільки один громадський спостерігач / журналіст. Тобто мова йде про Гал-інфо.

Для перевірки ми обрали Львівську лінгвістичну гімназію англійської мови, що розташована за адресою вул. Кирила і Мефодія, 17а. Допуск абітурієнтів до пункту тестування тривав з 10:15 до 10:50. На вході  в учасників перевіряли наявність оригіналу сертифіката ЗНО; паспорта або іншого документа, серію та номер якого зазначено в Сертифікаті; запрошення-перепустку для участі. Тут зі 315 абітурієнтів не прийшло тільки шестеро.

Вже об 11:00 все розпочалось. Приблизно півгодини зайняла розсадка, ознайомлення з правилами проведення тестування, з правами та обов’язками учасників тощо.

У роботі загалом було 59 завдань на 16 сторінках, за які можна було максимально отримати 72 бали. На це було відведено 150 хв, плюс додатковий час, який зайняла технічна перевірка. До речі, під час неї нічого підозрілого не було виявлено. Можливо, це наслідок того, що до огляду учасників ЗНО не була залучена спеціальна людина з металошукачем, а, може, просто серед присутніх була тільки свідома молодь.

Для перевірки справності пристроїв звуковідтворення, старший інструктор спершу увімкнула відповідну частину запису. Після того, як усі присутні підвередили, що не мають зауважень до якості звуку, розпочалось тестування.

Упродовж 30 хв тривала перша з чотирьох частин сертифікаційної роботи ­– «Розуміння мови на слух (аудіювання)». Тут було 16 завдань різних форм: одні пов’язані з картинками, другі – з визначенням правдинеправди і треті – з варіантами (A,B,C). Відповіді на них треба було позначити в бланку А впродовж 5 хв.

Учасникам запропонували прослухати кілька аудіозаписів тривалістю від 10 секунд до 3 хвилин кожний. Запис кожного з блоків фрагментів тексту був повторений двічі. У записі були передбачені паузи різної тривалості, про які інформував диктор на аудіозаписі. Ці паузи дозволяли ознайомитися з формулюваннями тестових завдань і виконати їх у тестовому зошиті.

Та справа у тому, що диктор постійно говорив англійською, навіть про саме завдання та подальші кроки учасників. І як наслідок, можна було помітити, що деякі абітурієнти, не розуміючи суті його слів, просто повторюють за сусідньою партою, як ще нещодавно у школі.

Після завершення часу, відведеного на аудіювання, абітурієнти мали можливість виконувати завдання наступних частин у довільному порядку.

Наприклад, частина «Читання» містила 22 завдання різних форм, відповіді на них позначали в бланку відповідей А. Частина «Використання мови» містила 20 завдань, відповіді на них треба зазначали у тому ж бланку. У частині «Письмо» було лише одне завдання відкритої форми, відповідь на нього треба було написати в бланку відповідей Б.

Цікаві спостереження.

  • Під час виконання завдань більшість учасників в аудиторії №12 підпирала голову лівою рукою. Психологи кажуть, що ця поза характерна у часі інтенсивного мозкового процесу – думання.
  • Після отримання зошиту із завдання активізувались походи до туалету.
  • Одна з абітурієнтів взяла воду у рожевій спортивній пляшці.
  • Окрім води, у декількох учасників була рідина чорного кольору, ймовірно, «Кока-кола».
  • Декому попередньо дозволили мати при собі ліки, ще інші мали серветки.
  • У вишиванках була помічена доволі мала частина абітурієнтів, переважно – повсякденний одяг.

Нагадаємо, що ЗНО-2018 стартувало в Україні 22 травня з проведення тестування з математики. Наймасовішим предметом ЗНО в цьому році став українська мова та література, для його проходження зареєструвалися 333171 людина. На тестування з історії України заявки подали 168927 осіб, математики – 112023, англійської мови - 89312, біології - 82320, географії - 79711 випускників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ