Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як саме з "Аферою століття" пов'язаний кандидат на суддю Тарас Пукаляк

Йдеться про Пукаляка Тараса Михайловича, який на теренах Львівщини відомий як керівник та власник низки комерційних підприємств та одночасно як кандидат на посаду судді місцевого суду.

Про його таланти на ниві підприємницької діяльності Гал-інфо, зокрема, розповідало в публікації «Як кандидат на суддю Тарас Пукаляк земельну оборудку провернув».

Однак, як вдалося з'ясувати під час журналістського розслідування, земельними оборудками «таланти» Тараса Пукаляка не обмежуються. Не менш показовими (особливо як для претендента на суддівську мантію) є оборудки з орендою об’єктів комунальної власності. Річ, зокрема, про «халявне» користування цим нерухомим майном (систематичну несплату орендної плати). Зазвичай це було майно, яке передавалося в оренду «фірмам Пукаляка» управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міськради.

У числі цих об’єктів за «дивним» збігом обставин опинилися також привабливі приміщення комунальної власності, які у 2016 році дісталися фігурантам «Афери століття» (після того, як були передані в оренду фірмі, пов’язаній з Тарасом Пукаляком).

Фірма ця «носить назву» «Коверсада» - по імені маленького острівця в Адріатичному морі. Острівець цей, як відомо, прославився завдяки однойменному курорту. Водночас, «Коверсада» Пукаляка, окрім романтичної назви, нічого гарного «на згадку» по собі не лишила. У тому ж управлінні комунальної власності ДЕП ЛМР дане товариство «пам’ятають» як боржника, за яким до сих пір рахується безнадійний борг з орендної плати – у розмірі майже 400 тис. грн. Чому безнадійний? Тому що стягнути його не змогли упродовж доволі тривалого часу. Боржник виявився «голим-босим»: ні нерухомого майна, ні транспортних засобів, ні коштів на рахунку в банку.

Однак повернімося до основної теми. У публікації «Що спільного між "Аферою століття" та кандидатом на суддю Тарасом Пукаляком» Гал-інфо, зокрема, акцентувало увагу на таких фактах.

Одним із основних фігурантів так званої "Афери століття", внаслідок якої міська рада втратила десятки комунальних приміщень а центрі Львова, був львів’янин Рогоцький Олег Ігорович. Водночас, описуючи цю шахрайську схему та називаючи дане прізвище, журналісти не звернули увагу на украй важливу деталь.

У період вчинення масштабного шахрайства Олег Рогоцький працював директором ТОВ «Коверсада», що пов’язане з Тарасом Пукаляком.

Згідно даних реєстрів, Тарас Пукаляк був засновником, керівником та бенефіціарним власником ТОВ «Коверсада» (дата реєстрації: 16.07.2015 року). Олег Рогоцький керівником даного товариства вказаний з 01.12.2015 року. Тарас Пукаляк як минулим власник фігурує до 19.12.2017 року.

А тепер більш детально про схему, у якій «засвітилась» ця фірма.

Наступного місяця після реєстрації ТОВ «Коверсада» - 20.08.2015 року - між управлінням комунальної власності ДЕП ЛМР та товариством, в особі директора Пукаляка Тараса Михайловича, було укладено договір оренди, згідно якого орендар прийняв у строкове платне користування (на два роки) нежитлові приміщення на вул. К. Левицького, 22. Це майно (загальною площею 38,9 кв. м., вартістю 890,9 тис. грн.) знаходилося на балансі ЛКП «503». Орендарю воно передавалося для розміщення магазину з офісними приміщеннями.

Однак «Коверсада» покористувалася цими приміщеннями недовго. За наявною інформацією (йдеться про відомості із судових рішень, які були винесені після того, як міська рада втратила десятки комунальних приміщень в центрі Львова) 18.03.2016 року приміщення на вул. К. Левицького, 22 були зареєстровані на одну з підставних осіб. Реєстрацію здійснив приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області – на підставі «липового» розпорядження Галицької адміністрації від 2002 року.

Щаслива «підставна особа» у свою чергу вельми швидко знаходить покупця на набуте майно: через два місяці (17.05.2016 року) продає нерухомість львів’янину Олегу Рогоцькому – на той час керівнику ТОВ «Коверсада». У свою чергу Рогоцький через дев’ять днів реалізовує (за договором купівлі-продажу) це майно іншим особам – «добросовісним набувачам».

У цей же період аналогічна історія (за участі аналогічних «персонажів» - Пукаляка та Рогоцького (!)) трапляється з нежитловими приміщеннями на вул. Січових Стрільців, 3 у Львові, що перебували на балансі комунального підприємства Львівської облради «Нерухомість та майно» та були передані в оренду ТОВ «Модрина».

У реєстрах вдалося знайти підтвердження, що керівником ТОВ «Модрина» Тарас Пукаляк був з 2015 року. Дана фірма також згадується у його електронній декларації за 2016 рік - як кандидата на посаду судді місцевого суду. У декларації ТОВ «Модрина» зазначене як джерело доходу (видом доходу вказано поворотну фінансову допомогу – у розмірі 184340 грн.).

Окрім того, вдалося з’ясувати наступне.

06.04.2016 року між управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради та ТОВ «Модрина», в особі директора Пукаляка Тараса Михайловича, було укладено договір оренди про передачу в строкове платне користування нежитлових приміщень загальною площею 115,9 кв. за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3 (вартістю 1,53 млн. грн.). Це майно, як вбачається з даного договору, було передано в оренду на два роки 11 місяців - для розміщення комп’ютерного клубу та інтернет-кафе.

27.04.2016 року, як свідчать дані реєстрів, в ТОВ «Модрина» змінився керівник: замість Тараса Пукаляка директором став «той самий» Олег Рогоцький.

А ще через чотири місяці приміщення на вул. Січових Стрільців, 3 перестало належати до спільної власності територіальних громад області.

26.08.2016 року «той самий» приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу зареєстрував його на підставну особу – на основі неіснуючого розпорядження Галицької адміністрації. А підставна особа, як у попередньому (вищеописаному) випадку, дуже швидко знайшла покупця у Львові - Олега Рогоцького, який на той час був керівником ТОВ «Модрина». У подальшому приміщення опиняються у власності ТОВ «ФМС Торг», поміж засновників якого фігурують Людмила Малькова та Ірина Сандул. За даними ЗМІ, йдеться про головних творців «Афери століття».

Зазначимо, що станом на даний час приміщення на вул. К. Левицького, 22 та на вул. Січових Стрільців, 3, які вибули із комунальної та спільної власності через фігурантів «Афери століття», для громади Львова та територіальних громад області вдалося відсудити.

Разом з тим низка фактів свідчить про те, що далеко не всі обставини цього масштабного шахрайства належним чином досліджені, що журналісти, описуючи дану схему, залишили без належної уваги дії цілої низки осіб. Поміж таких осіб – кандидат на посаду судді Тарас Пукаляк, прізвище якого як директора ТОВ «Коверсада» та ТОВ «Модрина» вказано в договорах оренди названих приміщень, які у подальшому були «віджаті» у зухвалий та шахрайський спосіб.

Термін дії договору оренди з ТОВ «Модрина», під яким стоїть підпис Пукаляка, до речі, закінчився ще в лютому 2019 року. І що цікаво - з тим же результатом, що у фірми «Коверсада»: з наявністю безнадійної заборгованості з орендної плати, яка станом на даний час становить 898,3 тис. грн. та яку, як у випадку з «Коверсадою», стягнути нереально.

Далі буде

Відділ журналістських розслідувань Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ