Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як зарядити гелевий акумулятор?

Гелеві акумулятори зараз активно використовуються в якості джерел резервного живлення.

Під час їх роботи, трапляються випадки, коли GEL АКБ розряджаються, тому час від часу потребують відновлення функціональності. Розряд гелевого АКБ може статися з різних причин.

Коли такий момент настав, важливо вибрати правильний пристрій та дотримуватися рекомендацій. Проте, не всі знають як саме заряджається гелевий акумулятор, та що для цього використовувати. В цій статті спробуємо знайти відповіді на питання, а також розібратися з додатковими важливими аспектами.

Технічні особливості GEL акумуляторів

Зазначений різновид пристроїв відноситься до категорії свинцево-кислотних батарей. Проте, він має одну важливу характеристику – густий електроліт. В звичайних АКБ ця речовина знаходиться в рідкому стані. Ця різниця є суттєвою. Якщо другий варіант швидко випаровується, то гель зберігає свої властивості протягом тривалого часу.

Всередині нього відбуваються ті ж самі реакції. Проте. вони проходять в майже герметичному корпусі, це означає, що газ, який утворюється під час роботи пристрою, не накопичується в корпусі, а утримується гелем. Важливо, що така консистенція утворюється завдяки додаванню спеціального силіконового наповнювача в суміш сірчаної кислоти та дистильованої води.

Чи можна заряджати гелевий акумулятор?

Так, можна і більш того - потрібно. Гелеві АКБ заряджаються як і усі свинцево-кислотні АКБ. Вони мають певний робочий ресурс (кількість циклів), Цей показник коливається від 300 до 1500 циклів, проте їх кількість залежить від глибини розряду, робочої температури, часу який АКБ був розряджений, вірних налаштувань зарядного пристрою та іншого.

Як перевірити гелевий акумулятор?

Дізнатися про стан пристрою в цьому випадку не просто. Це обумовлено тим, що електроліт знаходиться в густому стані. Тому власнику АКБ не вдасться виявити придатність до експлуатації тими самими методами що й АКБ з рідким електролітом. Саме тому, варто звернутися до досвідчених майстрів, які мають необхідне обладнання для перевірки. Мінімально необхідний метод контролю це перевірка напруги на клеммах відключеного АКБ.

Це робиться за допомогою звичайного мультиметра. Напруга на батареї повинна бути не менше 12,8-12,9 В, в іншому випадку його треба підзарядити, або це може свідчити про вихід батареї з ладу.

Чим заряджати гелевий акумулятор?

Перш, ніж розібратися в цьому питанні, важливо пам'ятати о повній забороні використання саморобних та кустарних пристроїв для цієї цілі. Адже, вони можуть спровокувати повний вихід з ладу гелевої батареї, або бути навіть небезпечними для людини.

Зарядити або «оживити» гелевий акумулятор допоможе спеціальні автоматичні зарядні пристрої, розроблені саме для GEL АКБ. Вони повністю відповідає вимогам, тому робить процес зарядки безпечним та ефективним, оскільки гелеві акумулятори чутливі до неправильних режимів заряджання і можуть вийти з ладу.

Як заряджати гелевий акумулятор?

Процес повинен відбуватися з урахуванням всіх інструкцій, вказаних виробником. Інакше підвищуються ризики виникнення збоїв та виходу з ладу АКБ.

Щоб зарядити гелевий акумулятор, необхідно дотримуватись наступних правил:

  • Використовувати тільки якісний, спеціалізований для гелевих АКБ, зарядний пристрій, як правило вони працюють по методу IU, IUa (заряд стабілізованою напругою, без відключення або з автоматичним відключенням по завершенні заряду).
  • дотримуватись рекомендованих виробником батареї напруги зарядки відповідно до режиму використання батареї: буферний або циклічний (часто вони вказані на самій батареї);
  • надійно підключення клем зарядки до АКБ (потрібно обов’язково враховувати полярність);
  • правильне встановлення початкової сили струму на відмітці 10-20% від ємності АКБ (мається на увазі показник Max Initial Current).

Проте, в процесі важливо слідкувати за станом АКБ, особливо за її температурою, її відчутний розігрів може означати завеликий струм заряду або несправність АКБ, в цьому випадку необхідно терміново припинити заряд та звернутися до кваліфікованих спеціалістів.

Скільки часу заряджати гелевий акумулятор?

Період зарядки не може дуже різнитися від ступені розрядку батареї і може коливатись від 3-5 до 10 та навіть 20 годин.

Як обслуговувати гелевий акумулятор?

Всередині пристрою немає рідини, яка б могла поступово випаровуватися, саме тому, не потрібно намагатися виміряти щільність чи доливати воду, гелеві АКБ як правило герметизовані і втручання в середину батареї заборонено та небезпечно!

Достатньо лише слідувати за ступеню зарядки, періодично проводити контрольний заряд (або це називають вирівнюючим зарядом), використовувати лише спеціалізовані зарядні пристрій, а також тримати його в чистоті, подалі від відкритих джерел вогню, тепла та прямого сонячного світла. У разі тривалого зберігання АКБ потрібно підзаряджати його приблизно 1 раз в півроку.

"Джерело: akb-plus.com"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ