Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Хто з львів'ян зайде в Верховну Раду на хвилі хайпу "нових облич"

ЦВК вже завершила підрахунок протоколів на мажоритарних округах Львова. Залишається лише три ОВК області, де опрацювати треба менше 1% голосів.

Результати на міських округах показали, що Галичина зрештою підкорилась хайпу "нових облич". З чотирьох округів лише в одному перемогу здобув представник умовно старої політики. Гал-інфо розповідає про кожного новообраного депутата та його кампанію детальніше.

Округ №115 – переможець – Наталія Піпа – партія «Голос»

На цьому окрузі, що охоплює величезний Сихівський район, а також частину Личаківського включно з містом Винники точилася запекла боротьба. На окрузі було зареєстровано 10 кандидатів, 6 з яких мали спочатку доволі рівні шанси на перемогу. Це два колишні нардепи – Юрій Михальчишин та Михайло Хміль, двоє представників так званих «нових облич» - Катерина Шубка («Слуга народу») та Наталія Піпа («Голос»), мер Винник Володимир Квурт та заступник Садового Андрій Москаленко.

Наталія Піпа

Проте за два тижні до виборів половина претендентів практично відсіялись і за депутатське крісло боролись Квурт, Піпа та Михальчишин. Саме ці кандидати були найбільш «видимі» на Сихові. Квурт зробив ставку на розваги та медіа. Він часто організовував різні свята та фестивалі на Сихові та практично не вилазив з теле/радіоефірів. Також він заручився підтримкою Порошенка та братів Кличків, що приїжджали до Львова та закликали обирати саме мера Винник. Візуально кампанія Квурта була найдорожчою. Михальчишин вирішив розіграти карту Порошенка під час виборів президента. Екс-«свободівець» використовував алярмістську риторику про російський реванш та необхідність обрати саме його, а не когось іншого. Оскільки, на думку Михальчишина, саме націоналісти спроможні врятувати країну. Піпа ж провела просто позитивну кампанію з різними екофестивалями та концертами, маючи досвід громадського активізму як членкиня Галицької партії. Вона найчастіше зустрічалася з виборцями «в полі», тобто безпосередньо біля будинків, у дворах, а не як Михальчиши під час маршів чи Квурт зі сцени. Крім того, велику роль відграв суб’єкт висування – партія «Голос», яка практично змогла перетягнути голоси націонал-демократів на Заході, зокрема «Європейської Солідарності» та «Свободи». Власне, це і дозволило Піпі впевнено перемогти на 115 окрузі. Вона набрала 30% голосів, а найближчий конкурент Михальчишин – 21,7%. Третім став Володимир Квурт – 15,8%, якого ледь не обігнала «слуга» Катерина Шубка. 

Округ №116 – переможець – Микола Княжицький – партія «Європейська Солідарність».

На цьому окрузі теж була доволі сильна конкуренція. Найперше – це мовна конкуренція, адже серед зареєстрованих кандидатів виявились два автори «Закону про забезпечення функціонування української мови як державної» - Ірина Подоляк та Микола Княжицький, а також скандально відома Ірина Фаріон, для якої українська мова стала взагалі чи не єдиною причиною популярності. Крім них, на мандат, як і всюди, претендували «нові обличчя» - забудовник Мельник зі «Слуги народу» та Романяк з «Голосу». Саме кандидатка від партії Вакарчука стала головною конкуренткою переможця Княжицького. Під кінець кампанії лише вони боролись за перемогу. Решта ж – або відчули брак фінансових ресурсів (Зінкевич, Веремчук) або через об’єктивні причини не витримали конкуренції (Фаріон, Мельник, Подоляк). Фаріон, при всіх стараннях та потугах, не змогла позбутись тіні старих скандалів та загального розчарування в «Свободі», Мельник, на диво, вів не таку активну кампанію, як того очікувалось від «президентського» ставленика, а Подоляк як кандидатка від «Самопомочі», враховуючи рівень підтримки цієї партії, загалом мало на що могла розраховувати.

Микола Княжицький

Зрештою з відривом у 3% переміг Микола Княжицький, кампанія якого була схожою до кампанії Квурта: максимум присутності – поліграфія, борди, телефіри, підтримка Порошенка та Кличків. Після опрацювання 100% протоколів Княжицький набрав 23%, Романяк – 20%, а Мельник – 13%.

Округ №117 – переможець Ярослав Рущишин – партія «Голос».

Довгий час другу поспіль перемогу на цьому окрузі пророкували Оксані Юринець. Навіть попри соцопитування, які вказували на незначну перевагу Рущишина, саме колишня нардепка від БПП мала найвищі шанси на перемогу. Як і Квурт та Княжицький, Юринець отримала «благословення» Порошенка та братів Кличків. Свою кампанію вона вирішила зосередити на нав’язуванні іміджу чесного та відповідального депутата, який останні 5 років голосував за ефективні реформи. Також Юринець, хоч і була самовисуванкою, використовувала ідеологічні маркери «Європейської Солідарності» - НАТО та ЄС, чиї логотипи часто були тлом на її білбордах.

Ярослав Рущишин

До кінця підрахунку голосів Рущишин та Юринець мали рівні шанси. Втім, останні 5-7% протоколів вирішили долю округу. У результаті канидат від «Голосу» отримав перевагу всього в трохи більше, ніж тисячу голосів. 25,1% проти 23,7% в Юринець. Свою поразку вона поки що не визнала, лише написала, що подала з командою три скарги до ОВК та позов до суду щодо виборів в окрузі. Рущишин же вже заявив про перемогу, встиг всіх привітати і всім подякувати. Велику роль в його виграші відіграла біографія та імідж. Рущишин відомий львівський бізнесмен та співзасновник мистецького об’єднання «Дзиґа». Також був активним учасником Студентського братства.

Округ №118 – переможець Галина Васильченко – партія «Голос»

Без перебільшень, найдраматичніший округ міста. Хоч і частка Львова тут була дуже мізерна – більшість території округу – це Пустомитівський район області. Боротьба в 118-ому була запекла – одразу троє кандидатів заявили, що йдуть на вибори, щоб вигнати з округу вже екс-нардепа Богдана Дубневича. Дубневич на Пустомитівщині має репутацію міцного господарника, який «хоч і краде, зате дороги всюди поробив». Багато виборців знали про корупційні скандали, в яких замішаний Дубневич, втім дороги, школи і садки, які він побудував нібито за свої гроші або ж вибив їх в Києві, переважали над темними плямами в його біографії.

Галина Васильченко

Так-от, одразу троє кандидатів заявили, що йдуть проти Дубневича. Це «свободівець» Любомир Мельничук, Артем Федецький зі «Слуги народу», який навіть викликав його на дебати, та переможниця Галина Васильченко з «Голосу». Всі вони писали і говорили, що йдуть проти Дубневича. Що цікаво, на окрузі також балотувався Тарас Кльофа з «Самопомочі», який заявив, що з володарем Пустомитівщини не збирається вступати в протистояння.

Впродовж кампанії та виборів соціологічна агенція «Фама» двічі засвідчувала незначну перевагу Васильченко над Дубневичем – 9 та 21 липня. Решта кандидатів, попри аналогічні наміри прогнати «господарника», були далеко позаду. Власне, весь драматизм полягав у тому, що після опрацювання двох третин протоколів Дубневич випереджав Васильченко на 7%. Тоді ж заговорили про імовірні фальсифікації. Зокрема, лідер «Голосу» Святослав Вакарчук під час брифінгу просив правоохоронців та Зеленського забезпечити чесні вибори на 118 окрузі. Зрештою, під час підрахунку останніх кількох відсотків протоколів Васильченко випередила Дубневича. Остаточний розрив становить трохи більше 1500 голосів. 31,6% проти 29,8%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ