Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як знайти роботу без досвіду?

Фахівцям-початківцям зараз, на жаль, доводиться несолодко: профсфера «Початок кар'єри» вже котрий рік поспіль входить в ТОП-3 найбільш висококонкурентних.
Програми стажування

Так, наприклад, у 2019 році на одну вакансію в ній припадало 12 резюме, а в пікові періоди – більше 15. Але є і хороша новина: багато компаній скаржаться на кадровий дефіцит, а тому пропонують багато опцій для студентів і новачків. Наприклад, стажування з можливим подальшим працевлаштуванням. Експерти hh.ua | grc розповіли, в чому переваги і недоліки таких програм й які умови пропонують роботодавці.

Згідно з дослідженням «HR-персона 2019», майже в третині (29%) компаній-респондентів існують програми стажувань та/або практик. Для бізнесу такі активності вирішують як проблему практичної підготовки студентів (чиї знання, отримані у виші, не завжди відповідають практичним завданням роботодавців), так і залучення молодих кваліфікованих фахівців.

Водночас стажування – вигідна опція і для самих студентів. По-перше, завдяки таким програмам вони отримують перший трудовий досвід і можуть скласти більш предметне уявлення про майбутню професію. Дослідження показують, що часто спеціальність для навчання вибирається без розуміння нюансів майбутньої діяльності. А отже, після закінчення вишу багатьох може очікувати жорстоке розчарування і як наслідок – робота не за фахом.

Крім занурення в професію і розвитку вузькоспеціалізованих hard-skills, стажування «прокачують» і м'які навички. А вони мають велике значення не тільки в процесі подальшого пошуку роботи, але і для досягнення успіху в кар'єрі.

Такі програми дозволяють значно розширити соціальний капітал. Незалежно від того, чи залишиться стажер працювати далі у цій компанії чи навіть у цій галузі або професії, знання потрібних людей, що мають вплив і авторитет на ринку праці, значно розширює можливості успішного працевлаштування.

Звісно, у стажувань є свої підводні камені. Наприклад, деякі роботодавці можуть ставитися до стажерів, як до безкоштовної робочої сили, а не як до майбутніх співробітників. Стажування, що не дають можливості вчитися, не пропонують практично нічого. Таких пропозицій варто уникати. Як і неоплачуваних програм. Хоча кількість компаній в Україні, які не пропонують жодної зарплати стажерам, зменшується, на жаль, такі прецеденти ще трапляються.

Загалом підприємства, у спробі залучити таланти, все більш активно пропонують програми стажувань та конкурентоспроможні умови. Так, кількість подібних вакансій у 2019 р. порівняно з 2014 р. зросла на 51%.

Найактивнішими в питанні реалізації програм стажувань виявилися IT-компанії – ними було розміщено 15% усіх подібних вакансій у 2019 році. 12% і 11% відповідно розмістили роботодавці зі сфер «Роздрібна торгівля» та «Послуги для бізнесу». А кожна 10 вакансія належить компанії з галузей «ЗМІ, маркетинг, PR» або «Товари народного споживання (нехарчові)».

При цьому в 43% пропозицій про стажування йшлося про зарплату в діапазоні від 5 800 до 9 500 грн, ще в 35% – від 9 600 до 13 300 грн.

Незважаючи на відносно невисокий заробіток, стажування – відмінний початок кар'єрного шляху, що дозволяє набути професійних навичок, стати впевненіше в собі, сміливіше і різнобічніше. А 12 лютого в рамках проєкту TalentON hh.ua | grc пройде вебінар, присвячений першим крокам у побудові кар'єри. Представники компаній KPMG Ukraine, lifecell і hh.ua | grc розкажуть, як знайти програму стажування і максимально ефективно проявити себе під час неї.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ