Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як знайти роботу в ЄС біженцям з України?

З 24 лютого до Європи виїхало близько 5 мільйонів українців, і за приблизними оцінками ООН понад 1 мільйон біженців – це працездатне населення. Наразі біженці живуть у різних країнах Європейського Союзу, можуть отримувати допомогу, мають медичне та соціальне забезпечення, а також багато хто отримав доступ до ринку праці, що дозволяє знайти роботу та офіційно отримувати заробітну плату. Роботу для біженці з України можна знайти на спеціальних платформах.

Правила в'їзду та працевлаштування у ЄС

Майже всі країни ЄС дають можливість набути статусу біженця або тимчасового притулку для українців. Щоб спростити процедуру отримання захисту в Європі, було активовано Директиву про тимчасовий притулок, що надає біженцям нові можливості. Наприклад, тепер виїхати за кордон у пошуках безпеки набагато простіше, ніж за безвізового режиму - для цього не треба навіть мати закордонний паспорт, а лише інше посвідчення особи. Також за допомогою цієї Директиви можна перебувати в країнах ЄС більше 90 днів, а документи про статус тимчасового притулку тепер оформляються при проїзді через кордон.

“Статус біженця" та "тимчасовий захист" - це різні поняття. Статус біженця можна отримати протягом кількох місяців, впродовж яких не можна працевлаштуватися. Тимчасовий притулок дозволяє швидше знайти роботу чи відкрити свій бізнес. Отож, робота для біженців - це цілком доступна можливість, гарантована законом.

Єврокомісія опублікувала документи та інструкції на додаток до Директиви, які роз'яснюють особливості отримання захисту на території будь-якої країни ЄС. Хоча основні положення діють на території всіх держав, що входять до ЄС, але кожна країна ще має свої вимоги, які слід вивчити.

Які професії популярні в Європі?

Кожна країна ЄС має низку своїх популярних професій. Раніше українці найчастіше виїжджають за кордон на роботу у сферах обслуговування чи IT-області. Серед найбільш затребуваних фахівців можна відзначити:

  • спеціалісти IT-галузі (хоч більшість українських IT спеціалістів можуть безперешкодно працювати на Upwork);
  • будівельники;
  • інженери;
  • економісти;
  • лікарі та медичні співробітники;
  • кухарі;
  • водії;
  • продавці;
  • токарі;
  • электрики.

Робота за кордоном для українців має свої складнощі. Наприклад, у тому, що більшість точних професій (наприклад, електрики чи аналітики) потребують профільної освіти. Але є розроблені процедури того, як підтвердити диплом, якщо така освіта здобута в Україні. Існують також багато сайтів, які пропонують роботу для біженців з України.

Роботу в медичній сфері отримати складніше, але вона також має великий попит. Найпопулярніша область для роботи в ЄС для біженців – це обслуговування (офіціанти, кухарі, водії, касири, продавці).

Де шукати вакансії у країнах ЄС?

Як знайти роботу за кордоном? Як і в Україні, за кордоном можна знайти роботу на спеціальних сайтах, чи у компаніях або навіть телеграм-каналах. За останні місяці з'явилося багато нових порталів, які орієнтовані виключно під українських біженців та допомагають знайти роботу у різних країнах. Такі сайти або канали створюються волонтерами, мають повний перелік того, що може стати в нагоді і вимог до претендента.

Можна звернутись і до волонтерів напряму або піти до соціальних центрів. Біржа праці в Польщі або інших країнах також має вакансії для українців.

Популярні портали для пошуку роботи за кордоном

Серед найбільш зручних та об'ємних можна відзначити такі:

  • Helpukrainians.jooble.org. Це безкоштовна платформа, яка створена на основі міжнародного сайту пошуку роботи jooble.org, та направлена ​​спеціально на українців.

  • UA Talents. Новий сайт для пошуку роботи для українців, створений українськими підприємцями. На сайті є вакансії роботи в ЄС від найбільших компаній чи приватних бізнесменів.

  • ePraca. Це мобільний додаток, який працює лише у Польщі. Тут можна знайти тисячі вакансій роботи в Польшу для біженців з України.

  • Dopomoga.gov.md. Сайт від уряду Молдови, який надає багато корисної інформації для біженців, також тут можна знайти дані про пошук роботи.

  • Work.ua та robota.ua. Обидва сайти є лідерами для пошуку роботи в Україні, але нещодавно активно почали розміщувати вакансії з інших країн.

  • Remote Ukraine. Сайт спрямований на українців, котрі змушені переїхати за кордон. Тут можна підібрати вакансії у сфері торгівлі, IT або сотні інших пропозицій.

Є й низка інших сайтів, які пропонують максимально широкий опис вимог, підходять для українців (навіть із поганим рівнем англійської мови чи відсутністю професійних навичок).

Корисні телеграм канали для пошуку роботи

Більшість вказаних вище сайтів мають свої канали в Telegram, на яких регулярно розміщують актуальні вакансії або іншу корисну інформацію для претендентів. Найпопулярніші – це:

Розміри виплат біженцям в країнах Європи

Якщо українець за кордоном офіційно оформив статус біженця або чекає на отримання документів на це, то більшість країн Європи надають йому соціальне та фінансове забезпечення.

У середньому розмір виплат – це від 150 євро до 250 євро на місяць на одну особу, залежно від країни. Також біженцям або тим, хто отримав тимчасовий притулок, допомагають з житлом, забезпечують часткову допомогу з харчуванням та безкоштовний проїзд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ