Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яка відповідальність передбачена за ухиляння від військового обов'язку ?

Як прокоментували Гал-інфо в юридичній компанії ТОВ "ЮКФ "Юридична ліга", чинним законодавством передбачено відповідальність за порушення у сфері виконання військового обов’язку, зокрема в частині порушення правил військового обліку.

Так, Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 210) передбачена адміністративна відповідальність у формі накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах. 

При цьому повторне протягом року вчинення зазначеного порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Щодо кримінальної відповідальності, то варто зазначити, що ухилення від призову на строкову військову службу карається обмеженням волі на строк до трьох років (стаття 335 Кримінального кодексу України).

Для розмежування кримінальної та адміністративної відповідальності необхідно враховувати момент початку проходження військової служби. Відповідно до ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» початком проходження військової служби вважається:

день відправлення у військову частину з обласного збірного пункту - для громадян, призваних на строкову військову службу;
день зарахування до списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) - для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, у тому числі військовозобов'язаних, які проходять збори, та резервістів під час мобілізації;
день призначення на посаду курсанта вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу вищого навчального закладу - для громадян, які не проходили військову службу, та військовозобов'язаних;
день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату - для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Враховуючи наведене, кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу може бути застосована лише з моменту початку проходження військової служби, до моменту початку проходження військової служби застосовується лише адміністративна відповідальність.

ТОВ "ЮКФ "Юридична ліга"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ