Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Які позиції «Шахтарю» потрібно посилити перед новим сезоном

За підсумками минулого сезону донецький "Шахтар" виграв черговий трофей чемпіонату України.

Однак тріумф цей сприймався по-новому, адже за останні 15-20 років команда чи не вперше котирувалася настільки нижчою за «Динамо» перед початком турніру. Тим дивовижнішими виглядають рішення, ухвалені керівництвом «гірників». Клуб припинив співпрацю з чемпіонським тренерським штабом та призначив головним Патріка ван Леувена.

sh

Вже зараз нідерландський фахівець розпочав підготовку до сезону зі своєю новою командою. Проте навряд чи може бути на 100% задоволеним кадровим потенціалом. Як мінімум, кілька точкових посилень команді необхідно. Ми намагатимемося визначити, які саме позиції мають бути у пріоритеті. З огляду на цілі команди – залишитися першими в Україні та гідно виглядати в Європі.

Щоб бути об'єктивнішими, ми вивчимо всі позиції.

Воротар

Доступні опції: Трубін, Різник, Пузанков

«Шахтар» уже втратив двох голкіперів цього літа – Олексій Шевченко змінив команду, а Андрій П'ятов закінчив кар'єру. Але найстрашніша втрата, можливо, ще попереду. Анатолій Трубін все ще не продовжив контракт і вже взимку зможе підписувати попередню угоду з іншими клубами. За таких умов «Шахтар» має вже зараз продавати футболіста, щоб мінімізувати втрати.

За умови відходу Трубіна другий воротар гарного рівня буде просто необхідним. Пузанков навряд чи готовий до такої ролі. Тому доведеться виходити на ринок.

Фланги захисту

Доступні опції: Корнієнко (ліворуч), Конопля та Гочолеїшвілі (праворуч)

Правий фланг оборони виглядає надійно закритим представниками національних збірних України та Грузії. А ось зліва є питання як кількісно, так і якісно. У здоровому стані Віктор Корнієнко – дуже добрий футболіст з великим потенціалом. Але його історія травм сильно насторожує. Віктор уже неодноразово пропускав тривалі відрізки сезону, а без надійного бекапу входити в сезон – самогубство.

Можливо, буде викуплено Богдана Михайличенка. У такому разі можна обійтися без новачків. Якщо що, зіграти на фланзі зможе Матвієнко.

Центр захисту

Доступні опції: Матвієнко, Бондар, Ракицький, Фаріна, Козик

З центром оборони справи дуже добре. Тут є три якісні та досвідчені виконавці, плюс два молоді таланти. В принципі, можна обійтися без нових підписань, якщо нікого не продаватимуть.

Опорна зона

Доступні опції: Степаненко, Кастільо

Тарас Степаненко настільки міцно закріпився в основі «Шахтаря», що уявити собі когось іншого в ролі опорника дуже складно. Клуб ще протягом минулого сезону взяв молодого таланту з Еквадору. Навряд чи Кастільйо вже зараз готовий повноцінно витіснити Тараса. Швидше, він буде такою собі заміною для ротації. У разі чого тут зіграти зможе і Назаріна.

Центр поля

Доступні опції: Судаков, Бондаренко, Назаріна, Криськів

Зв'язування Бондаренко-Судаков виглядає дуже і дуже сильно. Якщо нікого з них не переманять статусніші клуби, то центр поля у «Шахтаря» буде закритий на довгі роки. Ще й із цілком пристойною заміною в особі Криськіва та Назарини.

Лівий фланг атаки

Доступні опції: Петряк, Топалов, Тоїров

Найслабше місце в команді. Після відходу Мудрика позиція лівого атакуючого гравця відчайдушно потребує посилення. Жоден із наявних варіантів не може дати потрібний рівень та імпакт тут і зараз.

Правий фланг атаки

Доступні опції: Зубков, Швед, Кащук

Дело в атаці все дуже навіть непогано. Тут є три майже рівноцінні виконавці. Якщо вхідних трансферів на лівий фланг не буде, то хтось із цієї трійки буде змушений перепрофілюватися.

Напад

Доступні опції: Траоре, Сікан, Келсі

З огляду на те, що «Шахтар» історично грає в одного форварда, три претенденти на одне місце виглядає як достатня конкуренція. Але є питання до якості. Траоре після травми все ще далекий від оптимальних кондицій, у Сікана проблеми з реалізацією моментів, а Келсі дуже нестабільний через молодість. Цілком імовірно, що клуб спробує знайти нападаючого, здатного гарантувати 10-15 забитих м'ячів за сезон.

Висновок

«Шахтар» має цілком непоганий кістяк із досвідчених гравців та молодих талантів, але посилення команді точно необхідне. Перший пріоритет – лівий фланг атаки. Також варто придивитися до лівого флангу оборони, позицій форварда та воротаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ