Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які вакансії розміщувались з початку введення карантину?

Введені безпрецедентні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу вже наклали відбиток на ринок праці. І їх наслідки з часом будуть тільки поглиблюватись. Експерти hh.ua | grc розповідають, як за час карантину змінились пропозиції роботодавців на ринку праці.

Так, з моменту введення карантину на ринку України виріс сегмент кур'єрської доставки. Відповідно, зросла потреба роботодавців у відповідних спеціалістах: кур'єрів, пакувальників, операторів служби підтримки, водіях і т.д. Однак, з огляду на, що попит з боку пошукачів на подібні роботи завжди був досить високий, кадрового дефіциту за цими спеціальностями не спостерігається.

З'явилися і деякі «спеціалізовані» вакансії. Наприклад, особистого і корпоративного вірусолога-контролера коронавируса, фахівця з охорони праці та промислової безпеки, агент з продажу юридичних послуг для поширення юридичних послуги для компаній, які постраждали від пандемії (антикризових пакет). А компанії, які не можуть перевести всіх співробітників на дистанційний формат роботи, розміщують вакансії для водіїв і координаторів виїзду транспортних засобів, які будуть контролювати шляхові листи і розподіляти замовлення для перевезень співробітників компанії). Проте перелічені вакансії все ж досить поодинокі.

В цілому попит поки що зберігає структуру початку року: в ТОПі за кількістю вакансій профсфери IT, продажі, маркетинг. Однак в частині пропозицій про роботу вказується, що остаточне рішення про прийом співробітника буде прийнято після скасування карантину. Тому розміщення вакансії в більшій мірі спрямовані на формування кадрового пулу, а не на оперативне працевлаштування фахівця.

Окрім того, в період з початку введення карантину (12-26 березня) в порівнянні з аналогічним періодом у лютому відбулись наступні зміни на ринку праці:

Графіка hh.ua | grc

  • Збільшилась частка вакансії, спрямованих на пошук спеціалістів в таких професферах, як IT, Бухгалтерія, Банки та Медицина. Остання вперше увійшла до ТОП-10 профсфер, і загалом кількість пропозицій про роботу у ній збільшилась більше, ніж вдвічі;
  • Доля таких профсфер, як Продажі, Адмін. персонал, Виробництво, Транспорт та Початок кар'єри, впала. До того ж з ТОП-10 профсфер за кількістю вакансій зник Робітничий персонал, і кількість вакансій у цій профсфері знизилась на 9%
  • В розрізі галузей більшу активність стали проявляти компанії зі сфер Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет, Послуги для бізнесу, Роздрібна торгівля, Фінансовий сектор та Медицина, фармацевтика, аптеки;
  • Вдвічі, з 8% до 4%, знизилась частка в загальному обсязі вакансій компаній, які працюються в галузі Товари народного споживання (нехарчові). Окрім того, відчутний спад відбувся у кількості вакансій, які розміщуються компаніями сфери Будівництво, нерухомість, архітектура – їх кількість знизилась на 23%. Загалом ця сфера за результатами періоду 12.03 – 26.03. 2020 не попала до ТОП-10 за кількістю вакансій, хоча і в 2019, і на початку 2020 до нього входила.

Графіка hh.ua | grc

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ