Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яким буде Національне військове меморіальне кладовище

Під час будівництва Національного військового меморіального кладовища враховуються усі фактори можливого впливу на навколишнє середовище – Ярослав Старущенко
Ярослав Старущенко

На поточному етапі щодо будівництва Національного військового меморіального кладовища, вже фактично розроблений розділ оцінки впливу на навколишнє середовище.

На цьому під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ наголосив Ярослав Старущенко, заступник директора держустанови «Національне військове меморіальне кладовище».

«Стосовно екологічного впливу. Я хотів би повідомити, що державною установою («Національне військове меморіальне кладовище» – ред.) і проєктною організацією, яка зараз виконує роботи з проєктування першої черги стадії Проєкт, розробляється і вже розроблений фактично обов’язковий до виконання на цій стадії розділ Оцінка впливу на навколишнє середовище», – зазначив він.

За його словами, під час розробки цього розділу разом із фахівцями ДП «Укрдержбудекспертиза» максимально досліджено ті негативні фактори, які можуть потягти за собою розміщення об’єкта на виділених під будівництво земельних ділянках.

«Державна установа («Національне військове меморіальне кладовище» – ред.) уклала договір на проведення експертизи проєктної документації з державним підприємством. Державне підприємство, яке знаходиться у сфері управління Мінінфраструктури, не випускає таких проєктів, які, може хтось собі подумати, що куплені, або домовлені по дзвінку. Тобто це спеціалісти сертифіковані, які пройшли відповідні навчання, які несуть персональну  кримінальну відповідальність за прийняті ними рішення. Тобто проєкт, який пройде державну експертизу першої черги стадії Проєкт у будь-якому випадку матиме розділ ОВНС і в цьому розділі будуть розраховані, проаналізовані, досліджені абсолютно всі можливі фактори, які несуть хоч якісь можливі ризики для забруднення ґрунтового середовища і передусім ґрунтових вод», – додав він.

Ярослав Старущекно також наголосив, що працюючи над генпланом фахівці державної установи, державної експертизи, досвідчені проєктувальники приділили належну увагу для того, аби виконати дві основні вимоги: поховання традиційним методом на земельних ділянках, які знаходяться на непідтоплених територіях і санітарні відступи від наявних житлових будівель та споруд, в тому числі перспективних. 

Нагадаємо, що дві ділянки, які держава виділила під НВМК, знаходяться у межах Гатненської територіальної громади Фастівського району Київської області, поблизу села Мархалівка та Південного кладовища (Віта Поштова). Загальна площа складає понад 265 гектарів, з яких понад 120 гектарів займатимуть безпосередньо поля для поховання та інші необхідні споруди для забезпечення почесних поховань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ