Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ялтинська громада УГКЦ домагається виділення землі під будівництво церкви, Ялтинська міськрада — проти

Міжвідомча комісія при Раді міністрів Криму з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій 27 лютого 2007 року рекомендувала владі Ялти вирішити питання про виділення місцевій громаді Української греко-католицької церкви землі під будівництво храму. Це перший випадок, коли влада Криму підтримала вимоги цієї конфесії. Однак у Ялтинській міськраді виконувати рекомендацію відмовляються, пояснюючи це тим, що в місті мало греко-католиків. Про це «Гал-info» повідомила Релігійно-інформаційна служба України. Представники УПЦ (МП) вважають, що таке рішення комісії приведе до проблем і конфліктів.
 Ялтинська громада УГКЦ протягом декількох років домагається виділення землі під будівництво церкви, однак депутати Ялтинської міськради дотепер не ухвалили рішення щодо цього питання.
За словами адміністратора УГКЦ у Ялті о. Ігоря, парафіянами церкви є близько 200 родин. Вони змушені проводити богослужіння у римо-католицькому костелі або, якщо дозволяє погода, під відкритим небом, де встановлений хрест на місці майбутнього храму.
Головною темою засідання міжвідомчої комісії при Раді міністрів Автономної республіки Крим щодо підготовки пропозицій по відновленню прав церков і релігійних організацій була діяльність релігійних організацій на території Великої Ялти. Учасники комісії відзначили прояв нетерпимості стосовно парафіян УГКЦ, що полягає, наприклад, у відмові депутатів міськради виділити земельну ділянку для будівництва храму цієї конфесії.
«Депутати аргументують своє рішення тим, що в Ялті ніколи не було греко-католицької церкви», — пояснив заступник голови міжвідомчої комісії, голова республіканського комітету АРК у справах релігій Володимир Маліборський.
«Ми сказали, що всі релігії й релігійні організацій рівні перед законом, тому поділ їх за принципом «одна наша, а інша не наша» уже не відповідає законодавству», – підкреслив він. У результаті комісія вирішила направити в Ялтинську міськраду рекомендації передати землю громаді УГКЦ. У такий спосіб в уряді АРК мають намір «запобігти виникненню міжконфесійних конфліктів».
У Ялтинській міськраді виконувати ці рекомендації відмовляються.
«Думка депутатів така, що в центрі Ялти є католицький храм, у якому досить місця й для греко-католиків. У нас їх не так багато в місті, щоб потрібно було виділяти земельну ділянку й будувати храм», — розповіла прес-секретар Ялтинської міськради Тетяна Огаркова.
За словами джерела у міськраді, проти виділення греко-католикам окремої ділянки землі активно виступає й православна громада Ялти.
«Навряд чи це питання вирішиться найближчим часом», — припустили у міськраді.
Рішення міжвідомчої комісії вже засудили в Українській православній церкві (Московського Патріархату).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ