Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яна Зінкевич розповіла у Львові про сито для нових "госпітальєрів"

Понад дві тисячі поранених в хоні АТО отримали допомогу від медичного батальйону «Госпітальєри» за три роки війни. Про це сьогодні, 24 березня, під час прес-конференції на тему: «Три роки на фронті в боротьбі за життя воїнів. Про роботу героїчного добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри», що присутній у всіх гарячих місцях АТО», повідомила керівник медичного батальйону УДА «Госпітальєри» Яна Зінкевич.

За її словами, ідея створити медичну допомогу під назвою «Госпітальєри» у неї виникла в Пісках, коли бійці добровольчого корпусу «Правий сектор» ховалися під час сильних обстрілів.

«Так трапилося, що в ту ніч я опинилася у підвалі з капеланом. Розмова у нас була довгою. Він розповідав про лицарський орден «Госпітальєри», який надавав допомогу пораненим та хворим. Тоді я вирішила, що якщо переживу цю ніч, то займуся створенням медичної служби і назву її «Госпітальєри» на честь цього ордену. Ніч я пережила і почала створювати медичну службу з двох-трьох осіб та однієї машини», - згадує Яна Зінкевич.

До лав ДУК «Правий сектор» вона записалася ще на початку війни, у 2014 році.

«Мене скерували у Дніпропетровську область – готуватися до виїзду на передову. Тоді я зрозуміла одне: на передовій ти робиш не те, що хочеш, а те,  що треба. Проте ми помітили, що медицини ЗСУ тоді не було взагалі: немає фінансів, людей, медикаментів, абсолютно нічого. Тому я вирішила зайняти свою ланку – почала розвивати медицину», - каже Яна Зінкевич.

За її словами, через медичний батальйон «Госпітальєри» пройшло понад 300 осіб. Це – лікарі, парамедики та водії. Вік добровольців – від 18 до 75 років. Водночас на передовій перебуває 60 «госпітальєрів». Ще близько ста – в резерві.

«Резерв – це люди, які живуть в тилу зі своїми родинами, мають роботу. Але в свою відпустку їдуть на ротацію на війну за свій кошт», - пояснює вона.

Зараз медичний батальйон надає допомогу в Авдіївці, Мар’їнці та в секторі «М» на кількох «кравпках», які умовно називають «жовтими».

«Ми надали допомогу понад двом тисячам пораненим. На жаль, і поховали 85 бійців», - говорить Яна Зінкевич.

Щоби потрапити в батальйон «Госпітальєри», потрібно спочатку пройти тижневий вишків.

«Ми набираємо абсолютно всіх: цивільних, лікарів, військових.  Група з 30-ти осіб проходить максимально складні навчання, які тільки можна уявити собі і які тільки можна створити в Україні. Ми навчаємо цілком з «нуля»: від того, як себе потрібно поводити в зоні АТО, на блок-постах, на позиціях, як потрібно діяти бійцю, як парамедикові, як працювати з автомобілем. як проводити евакуацію, як лікувати та допомогти бійцю проти психологічну адаптацію на фронті та вдома», - розповідає керівник медичного батальйону УДА «Госпітальєри».

За її словами, оголошення про набір на вишколи можна знайти на сторінці медичного батальйону в соцмережі https://www.facebook.com/hospitallers/?fref=ts. Там є анкета, яку треба заповнити. Участь у вишколах платна, але не для всіх.

«З 30 місць – п’ять безкоштовні для тих, кого рекомендують керівники добробатів, десять зарезервовані для нацгвардійців та військовослужбовців ЗСУ. Вони сплачують тільки частину, тобто 750 гривень, та 15 місць - для  цивільних осіб, вони сплачують повністю, тобто півтори тисячі», - каже Яна Зінкевич.

На вишкіл беруть з 16 років. Верхньої межі віку нема. Проте є застереження до здоров’я: не візьмуть тих, хто має проблему з серцем чи судинами чи хворих на гепатит «В».

Також після таких тренінгів є добровольці, які зголошуються до служби у медичному батальйоні. З ними проводять співбесіди, під час яких питають, чи мають родину, дітей, батьків, ким працювали раніше, чи має волонтерський або бойовий досвід.

«Після останнього вишколу ми маємо десять осіб, яких уже скерували у батальйон», - говорить керівник медичного батальйону УДА «Госпітальєри» .

За її словами, в батальйоні є особи з усієї України, є кілька з окупованої території, було кілька іноземців. Але найбільше – з Києва та Івано-Франківська. Щодо того, як ставляться місцеві мешканці до «Госпітальєрів», то медик-доброволець оцінює це словом «подвійно».

«Наведу останній приклад. За кілька годин в Авдіївці ми мали 13 поранених. Наші допомагали лікарям, потім транспортували до госпіталю. Після цього наші стомлені йдуть до магазину купити щось поїсти. І тут йде місцевий мешканець і плює в їхній бік», - Яна Зінкевич каже, коли місцеві мешканці просять їжу або ліки, то посміхаються, а за спиною плюють. Проте є й такі, які підтримують Україну.

Львівський прес-клуб

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ