Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Японія згадує жертв Великого землетрусу

Японський імператор Акіхіто подякував всім країни, що надали допомогу Японії після стихійного лиха 11 березня минулого року, за участь та підтримку, а також висловив надію на те, що японський народ зможе відновити постраждалі території.

"Багато людей виявили участь до постраждалих від стихії, починаючи з того, що з різних країн до нас були спрямовані загони рятувальників. У посланнях лідерів іноземних держав часто йдеться про те, яке враження справило на них прагнення японців відновити свою країну, їх здатність зберігати людські стосунки, незважаючи на тяжкі умови. Я глибоко вдячний за доброту, виявлену людьми всього світу після стихійного лиха, що обрушилося на Японію", - сказав він під час церемонії пам'яті жертв землетрусу і цунамі, яка відбулася в Токіо в неділю.

Вперше в історії Японії церемонія пам'яті жертв стихійного лиха була організована на державному рівні. У ній взяли участь імператорське подружжя, прем'єр-міністр Єсіхіко Нода і члени його кабінету.

Імператор Японії Акіхіто, якому нещодавно зробили операцію на серці, був присутній на цьому заході, незважаючи на те, що ще проходить курс реабілітації. Він з видимим зусиллям підійшов до жалобного постаменту і виголосив невелику промову.

На сцені був встановлений постамент, прикрашений білими хризантемами, які в Японії заведено покладати на могили і вівтарі. Всі квіти для цієї церемонії вирощені в трьох найбільш постраждалих від стихії префектурах - Міягі, Івате і Фукусімі. О 14 годині 46 хвилин (07.46 за Києвом) по всій країні було оголошено хвилину мовчання.

Землетрус магнітудою 9.0, що обрушився на північний схід Японії 11 березня 2011 року, отримав офіційну назву Великого землетрусу Східної Японії. Він спричнив цунамі, висота якого сягала 30-40 метрів. Внаслідок стихійного лиха загинули і зникли безвісти понад 19 тисяч людей. Майже 380 тисяч будинків були знищені або зазнали руйнувань. За даними міністерства з відновлення, 340 тисяч людей були змушені залишити свої домівки і зараз живуть у тимчасових будинках, муніципальному житлі або у родичів. Цунамі спричинило аварію на АЕС "Фукусіма-1", повна ліквідація якої займе 30-40 років. Внаслідок аварії район в радіусі 20-ти кілометрів від станції став зоною відчуження. Радіоактивні речовини стали виявляти у воді, рисі, чаї, овочах та інших продуктах.

ICTV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ