Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Ярославу Дубневичу вручили підозру в розкраданні понад 2,1 млрд грн

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату Ярославу Дубневичу.

Як повідомили зокрема в пресслужбі НАБУ, 10 жовтня 2023 року НАБУ і САП повідомили народному депутату України про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку.

В НАБУ і САП не вказують прізвище нардепа, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, йдеться саме про Дубневича.

Він є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн).

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України. Оскільки народний депутат не прибув до НАБУ для повідомлення йому про підозру вповноваженим прокурором САП вказану процесуальну дію здійснено у порядку статті 135 КПК України.

Організація заволодіння природним газом

За версією слідства, впродовж 2013-2017 років народний депутат України організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

Під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок»  за ринковою ціною.

Організація легалізації

Внаслідок описаних дій із заволодіння природним газом прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обгрунтувань).

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки)  у сумі понад 3,5 млрд грн.

Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував легалізацію (відмивання) частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні. 

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровано до суду, а на цілісні майнові комплекси «Новороздільська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» вартістю близько 800 млн грн накладено арешт.

Щодо організатора схеми, вирішується питання обрання йому запобіжного заходу. Слідство триває.

Довідково

Справа Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ, слідство у якій детективи розпочали у 2016 році, є однією з найскладніших справ у сфері економіки в історії НАБУ і САП. Загальний обсяг матеріалів слідства становить понад 350 томів. До 9 іноземних юрисдикцій, серед яких Швейцарська Конфедерація, Сполучені Штати Америки, Республіка Кіпр, Латвійська Республіка, Словацька Республіка, Канада, Республіка Маршаллові Острови, надіслано 17 запитів про міжнародно-правову допомогу, а відповідь на деякі з них довелося чекати до двох років. Це між іншим обумовлює значну тривалість розслідування. 

Крім того, завдяки співпраці з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі 2,3 млн євро, які вніс на рахунок один із членів сім’ї народного депутата.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ