Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворів заспівав у 205-ліття Михайла Вербицького Державний гімн України

Навіть проливний дощ сьогодні, 4 березня, не завадив у місті Яворові Львівської області зібратися людям біля пам’ятника отцю-композитору Михайлові Вербицькому, щоб вшанувати релігійною та громадянською панахидами 205-ліття від дня народження автора мелодії Державного гімну України.
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Як передає з місця події власкор Гал-інфо, найперше громада просто неба, у середмісті Яворова дружно заспівала Державний гімн України, мелодію до якого на слова Павла Чубинського написав отець-композитор Михайло Вербицький, біографія якого тісно пов’язана із Яворівщиною

Біля пам’ятника Великому Українцю, до якого лягли кошики квітів від районної та міської влади, зібралося багато людей, серед яких були голова Яворівської РДА Андрій Шумський, заступник голови Яворівської районної ради Володимир Мацелюх, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська, керівники організацій, установ разом зі своїми трудовими колективами, депутати міської та районної рад, представники громадськості, молодь.

Панахиду за душу Михайла Вербицького з нагоди 205-ліття від його Дня народження відправив Яворівський отець-декан Степан Кобасяр, який у промові подякував громаді за те, що навіть негода людей не зупинила, щоб прийти на таку поважну подію.

Духовним співом обрамила урочистості із нагоди 205-ліття від Дня народження отця-композитора Михайла Вербицького академічна капела «Аколада» (хормейстер Уляна Олійник).

Фахівець відділу культури, туризму, молоді та спорту Яворівської РДА Тетяна Лин нагадала присутнім про те, що в п’ятницю, 6 березня, в Яворівській дитячій школі мистецтв імені отця Михайла Вербицького відбудеться концерт «Велети українського духу», а в суботу, 7 березня, делегація із Яворівщини візьме участь у панахиді з нагоди 205-річчя від дня народження отця Михайла Вербицького в церкві Покрови Пречистої Богородиці, що в селі Млинах, у Республіці Польща, та у покладанні квітів до каплиці-пантеону, де спочиває автор мелодії Державного гімну України.

У коментарі власкорові Гал-інфо, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська наголосила, що 205-ліття від дня народження автора мелодії Державного гімну України, отця-композитора Михайла Вербицького – знаменна подія для всієї держави, а для Яворівщини є особливою ще й тим, що цей геній українського народу жив, творив і молився саме в нашому яворовому краї.

За словами Ольги Созанської, у 1850–1853 роках отець Михайло Вербицький був парохом у селах Завадові та Залужжі, що неподалік Яворова.

Нагадаємо, що на зорі незалежності України митці з Яворова Валерій Канарчик та Олег Матвіїв на мотоциклі усе польське прикордоння вздовж і впоперек проїхали, але могилу Михайла Вербицького таки віднайшли. Уперше пішки тисячі людей через українсько-польський кордон ішли (тоді ще МАПП «Краковець» не було) у польські Млини в 1995 році, щоб уклонитися скромній могилі Великого Українця.

Кобзар Михайло Баран зі Львова усі гроші, які роками збирав на ремонт квартири, витратив на огорожу могили отця-композитора. Колишній очільник Яворівщини, нині світлої пам’яті, Степан Іванович Лукашик та його команда докладали титанічних зусиль, аби на польських теренах звести пантеон Михайлу Вербицькому.

Перший великий портрет о. Михайла Вербицького написав талановитий митець із Яворова Валерій Канарчик. І перший в Україні пам’ятник отцю-композитору зведено саме в Яворові.

Ім’я Михайла Вербицького присвоєно Яворівській школі мистецтв з ініціативи нині покійного Богдана Іваницького (свого часу пан Богдан за цю ідею ледь директорським місцем не поплатився).

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року – священик, композитор, автор мелодії Державного гімну України, хоровий диригент. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ