Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Яворівські пиріг та забавка увійдуть до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

«Яворівська забавка» та «Яворівський пиріг» увійдуть до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив сьогодні, 23 лютого, власкор Гал-інфо із посиланням на керівника відділу культури, туризму, молоді і спорту Яворівської РДА Наталію Лялюк.

З її слів, відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації, де були розглянуті питання, які стосуються культури та туризму Яворівського району Львівської області, а саме: включення «Яворівського розпису» (традиція розпису «Яворівської забавки») та традиції приготування «Яворівського пирога» до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО», – інформує  Наталія Лялюк.

Нагадаємо, що в статті 2 Конвенції ЮНЕСКО дається наступне визначення нематеріальній культурній спадщині:

«Нематеріальна культурна спадщина» – означає звичаї, форми представлення і вираження, знання і навички, а також – пов'язані з ними інструменти, предмети, артефакти і культурні простори, – визнані співтовариствами, групами і, в деяких окремих випадках, особами як частина їхньої культурної спадщини.

Така нематеріальна культурна спадщина, що передається від покоління до покоління, постійно відтворюється співтовариствами і групами залежно від середовища, що їх оточує, їхньої взаємодії з природою та історією і формує в них почуття самобутності та спадкоємності, сприяючи тим самим повазі культурної різноманітності і творчості людини.

Важлива тільки та нематеріальна культурна спадщина, яка узгоджується з існуючими міжнародно-правовими актами з прав людини і вимогами взаємної поваги між співтовариствами, групами та окремими особами, а також – стійкого розвитку.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що Нацбанк уже запустив в обіг набір пам’ятних монет «Яворівська забавка», – про це повідомляла  пресслужба регулятора.

У наборі – три срібні монети номіналом у 2 гривні кожна. На них зображені традиційні яворівські забавки: пташка, коник і гультяї. Вага кожної монети – 7,78 г, а діаметр – 26,5 мм. Тираж випуску становить 5 тис. для кожної.

Над набором працювали художниця Любов Андрощук та скульптори Анатолій Дем’яненко і Віталій Андріянов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ