Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЄС і Туреччина домовились, як стримати потік мігрантів

Лідери Євросоюзу і Туреччини на саміті в Брюсселі узгодили попередній план дій, щоб обмежити приплив мігрантів до Європи. Президент Європейської ради Дональд Туск сказав на прес-конференції, що має "обережний оптимізм" з приводу досягнутих домовленостей.

Цього року вже близько 600 тисяч мігрантів досягли ЄС морським шляхом. Більшість з них, за даними Міжнародної організації з міграції (IOM), дістаються до Європи через Туреччину.

Вважається, що в самій Туреччині зараз перебувають близько двох мільйонів мігрантів, переважно з охопленої війною Сирії.

Раніше Туреччина звернулася до ЄС за допомогою в обсязі трьох млрд євро - насамперед для облаштування центрів з прийому біженців, а також попросила полегшити візовий режим для турецьких громадян, які бажають відвідати країни Шенгенської зони.

Як повідомив голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, обсяг допомоги Анкарі буде обговорюватися з владою країни в найближчі дні, а процес полегшення візового режиму буде прискорений.

Водночас, за словами Юнкера, запровадження безвізового режиму для громадян Туреччини в рамках Шенгенської зони прямо залежатиме від того, наскільки успішними будуть заходи зі стримування потоку мігрантів, які прагнуть потрапити до ЄС.

Учасники саміту пообіцяли також не затягувати з розглядом заявки Туреччини на вступ до Євросоюзу.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ