Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ЄС спростив візовий режим з Грузією

Євросоюз схвалив 18 січня угоди з Грузією про спрощення візового режиму та реадмісію.

Сторонами угоди, яку було підписано в червні минулого року, є Грузія і країни ЄС, окрім Данії, Великобританії та Ірландії. Договір набуде чинності з 1 березня цього року.

Згідно з документом, спрощується процедура отримання віз для осіб 22 категорій і знижується вартість розгляду заявки на отримання візи - з 65 євро до 35. Одночасно вводиться звільнення від податків при сплаті вартості оформлення візи для 12 категорій громадян. Для 11 категорій вводиться річна багаторазова віза, а для окремих випадків - багаторазові візи строком на п'ять років.

Рішення про видачу віз буде прийматися протягом десяти календарних днів, в окремих випадках термін може скорочуватися до двох днів або збільшуватися до 30. Угода встановлює безвізове пересування протягом 90 днів для власників дипломатичних паспортів.

Нагадаємо, в листопаді минулого року в Брюсселі відбулася зустріч президента Грузії Михайла Саакашвілі та Жозе Мануеля Баррозу. Грузинські ЗМІ повідомили, що на спільному брифінгу голова Єврокомісії запропонував Грузії внести офіційну заявку на вступ до Європейського Союзу.

Проте незабаром в Єврокомісії заявили, що Баррозу запропонував Грузії вступити до Енергетичного співтовариства, а не Євросоюз.

Нагадаємо, напочатку січня стало відомо, що ЄС готує спеціальний звіт щодо роботи, яку буде проведено в ЄС у рамках плану дій з лібералізації візового режиму з Україною, повідомляє ТСН.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ