Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄС та Світовий банк виділяють 13 мільярдів євро на транспортні мережі Східного партнерства

ЄС та Світовий банк виділяють 13 мільярдів євро на транспортні мережі Східного партнерства. Про це повідомили в представництві Європейського Союзу в Україні.

Європейська комісія та Світовий банк розробили орієнтовний План дій щодо інвестицій в Транс'європейську транспортну мережу (TEN-T). Мета плану - розвивати транспортні сполучення та забезпечувати економічне зростання в країнах Східного партнерства. Обсяг фінансування - майже 13 мільярдів євро.

В рамках інвестиційного плану було визначено пріоритетні проекти в Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Республіці Молдова та Україні. Сукупна вартість цих проектів становить близько 13 мільярдів євро, а їх втілення передбачає будівництво та ремонт 4800 кілометрів автомобільних та залізничних доріг, а також 6 портів та 11 логістичних центрів.

З цього приводу Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган наголосив: «Розробка орієнтовного Плану дій щодо інвестицій TEN-T - це результат спільних зусиль, метою яких є досягнення відчутних результатів для жителів усього регіону. Цей План покликаний допомогти представникам влади визначитися з пріоритетами стратегічного інвестування у сферу транспортної інфраструктури. Це дозволить завершити роботу над мережею TEN-T, що була визначена одним із 20 досягненьдо 2020 року у Спільній декларації, прийнятій на останньому саміті Східного партнерства у Брюсселі».

Комісарка ЄС з питань транспорту Віолета Бульц зазначила: «Розвиток транспортних сполучень в країнах Східного партнерства, а також між цими країнами та ЄС, сприятиме економічному зростанню та створенню робочих місць. План також покликаний висвітлити важливість безпеки дорожнього руху та цифрових рішень в рамках нових проектів, а також узгодити стандарти проектування з практикою ЄС».

Проекти, включені до інвестиційного плану, були визначені спільно з країнами Східного партнерства за сприяння міжнародних фінансових інституцій. Ці проекти дозволять побудувати та відремонтувати нові та вже наявні автомобільні шляхи, залізниці, порти, аеропорти, а також логістичні центри і пункти перетину кордону.

Пріоритетні інвестиції включають як короткострокові проекти, що повинні бути завершені до 2020 року, так і довгострокові проекти, спрямовані на поліпшення транспортних сполучень в рамках TEN-T до 2030 року.

Поряд з інвестиціями в інфраструктурні проекти, представлений інвестиційний план спрямований на просування ключових реформ у транспортному секторі, а також на підвищення безпеки дорожнього руху в регіоні. Очікується, що втілення проектів в рамках TEN-T сприятиме регіональному розвитку шляхом поліпшення доступу до економічних можливостей, використання переваг промислових агломерацій та посилення ринкової конкуренції.

Розробка орієнтовного Плану дій щодо інвестицій збігається зі вступом в силу розширення основної частини TEN-T на регіон Східного партнерства.

Докладнішу інформацію дивіться тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ