Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЄСПЛ почав розглядати скаргу проти України про катастрофу МН17

ЄСПЛ почав розглядати скаргу проти України про катастрофу МН17, - РБК Україна.

Позивачі переконані, що українська влада зналf про небезпеку польотів над зоною військового конфлікту, але не закрили простір

Родичі загиблих пасажирів переконані, що українська влада не закрила повітряний простір над територією, де проходили бої між військовими і ополченцями самопроголошених Донецької та Луганської народних республік (ДНР і ЛНР). Заявники повинні переконати ЄСПЛ, що вони вичерпали засоби правового захисту в українських судах, як вимагає Європейська конвенція з прав людини.

Як пише видання, на сайті ЄСПЛ опубліковано рішення про комунікації скарги по справі "Іоппа та інші проти України". В ньому об'єднані скарги родичів трьох з 298 жертв авіакатастрофи, які перебували на борту Boeing 777 Malaysian Airlines, який розбився на сході України.

Заявниками виступають громадяни Німеччини Олена Іоппа, житель Австралії Тім Лаушет, а також Кріс і Деніза Кенке. Вони наполягають на тому, що "влада знала про небезпеку польотів над зоною військового конфлікту", але не закрила простір, що і призвело до смерті родичів позивачів.

Також позивачі вимагають від України компенсацію в один млн. євро. Також вони вважають, що український уряд не закрив повітряний простір, оскільки не хотів відмовлятися від "мільйонів доларів", які отримує від прольоту над територією більш 700 рейсів щодня.

У опублікованій в ЗМІ скарзі йдеться, що вона була подана безпосередньо в ЄСПЛ.

"Враховуючи політичну та правову ситуацію на Україні", заявники виходять з того, що на даний момент їх справа "не може отримати там і чесного неупередженого розгляду".

При цьому автори скарги посилаються на прецеденти, коли потерпілі зверталися в ЄСПЛ безпосередньо, не маючи надії добитися правди від української юстиції, зокрема, на скаргу Юлії Тимошенко в 2013 році.

Нагадаємо, прем'єр Малайзії сподівається, що розслідування катастрофи MH17 завершиться до кінця року.

РБК Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ