Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Єврокомісія очікує, що Україна посилить боротьбу з фальсифікатом ліків

Підробка ліків та медичних виробів — це серйозна проблема, яка поширена не лише в Україні, а й в усьому світі. Неякісні медичні препарати не тільки ставлять під загрозу життя пацієнтів і позбавляють їх можливості отримати ефективне лікування, але й підривають довіру до доказової медицини та системи охорони здоров’я загалом, - інформує пресслужба МОЗ.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Для обговорення проблемних питань та посилення координації дій у боротьбі й запобіганні фальсифікату медичної продукції депутати, представники МОЗ, Держлікслужби, Офісу генерального прокурора, СБУ, Національної поліції, пацієнтських організацій та представники бізнесу зібралися в рамках круглого столу, організованого Американською торговельною палатою (АСС).   

«Посилення боротьби із фальсифікатом в медичній галузі є однією із трьох основних вимог Єврокомісії до української фармацевтичної галузі. Це питання було наскрізними під час усіх наших зустрічей в Брюсселі. Ми рухаємося у цьому напрямі як на рівні законодавчих норм та ініціатив, так і на рівні впровадження практичних рішень. Нині ми з профільним комітетом опрацьовуємо питання пришвидшення введення в дію нового закону «Про лікарські засоби», положення якого, зокрема, передбачають створення в Україні національної системи верифікації лікарських засобів. Крім цього на розгляді комітету знаходиться дуже важливий законопроєкт щодо удосконалення відповідальності за порушення порядку проведення клінічних випробувань, який є дуже важливим для відновлення проведення міжнародних клінічних випробувань в Україні, які були втрачені через повномасштабне воєнне вторгнення», — зазначила заступник Міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко під час свого виступу.  

Представники бізнесу підтримують ініціативи МОЗ, особливо щодо створення національної системи верифікації лікарських засобів та впровадження 2D-кодування. Вони переконані, що це один із найефективніших методів саме запобігання фальсифікації ліків. Та жоден закон, електронна система чи кодування не зможуть запобігти підробкам, якщо в Україні не буде налагоджена система правового контролю та відповідальності. Саме тому дуже важливо, щоб нормотворці, профільне Міністерство та правоохоронні органи працювали злагоджено. Адже попри те, що в Україні діє кримінальна відповідальність за фальсифікацію та поширення підробних лікарських засобів, фактів притягнення до відповідальності за ці злочини вкрай мало. 

Якщо підсумувати, то нині Міністерство охорони здоров’я спільно з Комітетом ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування працюють над декількома законодавчими ініціативами, що мають імплементувати частину положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції (Конвенція Медікрайм) — першого міжнародного правового документа з всесвітнього співробітництва у боротьбі з підробкою ліків і медичної продукції. 

Так, наразі зареєстровано два законопроєкти, що зокрема мають на меті впровадити окремі положення Медікрайм: законопроєкт №5815 щодо удосконалення відповідальності за порушення порядку проведення клінічних випробувань та держреєстрації ліків в Україні та законопроєкт №9500 про встановлення кримінальної відповідальності за незаконний обіг ліків в Україні. 

Крім цього, нині у Комітеті ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на фінальному етапі опрацювання перебуває урядовий законопроєкт про медичні вироби. Прийняття законопроєкт дозволить не лише імплементувати до національного права регламенти ЄС 2017/745 та ЄС 2017/746, а також стане основою для впровадження положення Конвенції про встановлення кримінальної відповідальності за фальсифіковані медичні вироби.ідробка ліків та медичних виробів — це серйозна проблема, яка поширена не лише в Україні, а й в усьому світі. Неякісні медичні препарати не тільки ставлять під загрозу життя пацієнтів і позбавляють їх можливості отримати ефективне лікування, але й підривають довіру до доказової медицини та системи охорони здоров’я загалом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ