Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європейську зелену угоду обговорили на заключній конференції проєкту ЄС Твінінг

Європейська зелена угода як рушій енергетичного переходу стала основною темою онлайн-конференції, присвяченої завершенню проєкту Твінінг «Розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні», профінансованого Європейським Союзом. Про це Гал-інфо повідомили в представництві Європейського Союзу в Україні.

Європейська зелена угода Європейської Комісії має на меті запобігти змінам клімату шляхом скорочення викидів СО2 до 2050 року. Ця політика охоплює багато різних секторів, включаючи енергетику, будівництво, біорізноманіття та транспорт.

Представники Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), Європейської Комісії, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності), енергетичного регулятора E-Control (Австрія) та дослідницького інституту EURAC Research (Італія) висловили свої погляди та позиції щодо наслідків та викликів, які ставить Європейська зелена угода перед Україною та державами-членами ЄС, а також щодо економічних переваг відновлюваної енергетики.

Ханс Ван Стеєн, Виконуючий обов'язки Голови Генеральної дирекції з питань енергетики Європейської Комісії заявив: «У 2019 році ЄС поставив нові амбітні цілі щодо відновлюваних джерел енергії до 2030 року. Разом з енергоефективністю відновлювані джерела енергії є ключовим елементом для досягнення мети ЄС стати кліматично нейтральним до 2050 року. Відповідно до Угоди про асоціацію Україна тісно пов'язана з цими процесами і має повну підтримку ЄС щодо подальшого прогресу в цьому напрямку». 

«Інтеграція енергетичних систем – це найвигідніший шлях до декарбонізації енергетичного сектору», – прокоментував виконавчий директор E-Control, енергетичного регулятора Австрії, Вольфганг Урбанщич. «Європейська зелена угода уможливлює фундаментальний енергетичний перехід, який не тільки не має альтернатив, але є рушієм для інвестицій та розвитку».

У другій частині Конференції представники австрійсько-італійського консорціуму разом із Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) представили ключові результати проєкту Твінінг. Спільні зусилля були зосереджені на вдосконаленні нормативно-правової бази для розвитку відновлюваної енергетики в Україні. Протягом півтора року реалізації проєкту виконано наступні завдання:

Розробка пропозицій щодо вдосконалення та впровадження системи гарантій походження електроенергії та розкриття інформації;
Надання рекомендацій щодо впровадження критеріїв сталості для біопалива;
Надання допомоги у підготовці нового національного плану дій щодо відновлюваної енергетики у частині заходів та цілей щодо розвитку відновлюваних джерел енергії до 2030 року, а також ознайомлення зі структурою нового інтегрованого національного плану з енергетики та клімату;
Надання рекомендацій щодо покращення збору статистичних даних у сфері відновлюваної енергетики;
Розробка інформаційних брошур щодо різних технологій відновлюваних джерел енергії для громадян України;
Організація серії відкритих семінарів для зацікавлених сторін;
Проведення цілого ряду тренінгів для співробітників Держенергоефективності в Україні, Австрії та онлайн. 

«На шляху до декарбонізації Україна впроваджує норми та директиви ЄС у національне законодавство. Понад півтора року ми працювали пліч-о-пліч з австрійськими та італійськими колегами. За цей час ми успішно співпрацювали в таких питаннях, як критерії сталості для біопалива, статистика в енергетиці, планування розвитку відновлюваної енергетики, PR-технології тощо. Набутий досвід допоможе Україні зменшити енергетичну залежність та розвивати сталу економіку. Ми хотіли б подякувати Європейському Союзу та сподіваємось на його подальшу підтримку України», – прокоментував заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Довідкова інформація: Проект Твінінг «Розвиток відновлюваної енергетики в Україні» виконували австрійський енергетичний регулятор E-Contol, Енергетичне агентство Австрії, Агентство екології Австрії, Міністерство сталого розвитку та туризму Австрії та італійський дослідницький інститут EURAC Research у партнерстві з Держенергоефективності. Грант на реалізацію проекту становив 1 мільйон євро, строк реалізації – 1,5 рік.

Твінінг є інструментом Європейського Союзу для інституційної співпраці між установами держав-членів ЄС та державними установами в країні-бенефіціарі. Проєкти Твінінг ґрунтуються на рівноправному підході, який об'єднує досвід та знання з держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ