Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Ющенко: Чому білогварційці – герої, а Бандера і Шухевич – ні?

Лідер політичної партії «Наша Україна», Президент України (2005-2010) Віктор Ющенко називає фарсом рішення судів щодо скасування його указів про присвоєння звання «Герой України» Степану Бандері та Роману Шухевичу. Про це він сказав під час спілкування з журналістами в Інституті стратегічних ініціатив, повідомляє прес-служба НУ.

«Це фарс тому, що не є компетенцією суду розглядати ці конституційні рішення Президента», - сказав Ющенко.

На його переконання, скасувати укази глави держави може лише Конституційний Суд, а не суди загальної юрисдикції. Водночас, він переконаний, що КСУ цього не зробить, бо він не може скасувати укази про присвоєння звань, оскільки прийняття подібних рішень перебуває у виключній компетенції президента.

Лідер «Нашої України» зауважив, що не хоче зараз згадувати, кому, коли і за що надавались відповідні звання за останні 10 років.

«Я абсолютно свідомо прийняв таке рішення», - сказав Ющенко. Він підкреслив, що формальне підтвердження, що Бандера і Шухевич герої для української нації не потрібне. Він переконаний, що ті, хто вважав їх героями, будуть так думати в будь-якому випадку, а ті, хто ні, через указ ставлення не змінять.

«Я хотів цей крок присвятити одному – якщо ми прагнемо порозуміння і національної єдності, ми маємо жити на правдивій історії… Брехня до партнерства не приведе», - сказав Ющенко.

Він зауважив, що будь-яка національна історія формується з боротьби за власну незалежність і героями, які боролись за незалежність країни. При цьому Ющенко підкреслив, що рішення присвоїти Шухевичу і Бандері звання «Герой України» були направлені не проти будь-якої іншої країни, а на становлення власної нації.

Віктор Ющенко звернув увагу на те, що українці багато років жили в умовах пропаганди, що Бандера і Шухевич є ворогами. Водночас, він навів приклад, що в Росії нині керівники держави покладають квіти героям Білої гвардії, хоча за радянських часів вони також вважались ворогами.

«Кожна нація має славити своїх героїв, і це нормально», - підкреслив лідер «Нашої України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ