Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ющенко хоче залучити козаків до охорони громадського порядку

Президент Віктор Ющенко подав на розгляд Верховної Ради законопроект, який дає право козакам створювати формування для охорони громадського порядку, державного кордону та ліквідації стихійних лих, пише «КоммерсантЪ-Украина».

 

Законопроект «Про основи відновлення і розвитку українського козацтва, козацьких організацій та їх об’єднань» регламентує співпрацю козацьких організацій з органами державної влади і місцевого самоврядування у формі «козацької служби», відзначає видання. Під нею розуміється створення на основі укладених з відомствами договорів козацьких формувань для охорони громадського порядку, державного кордону, запобігання і припинення адміністративних правопорушень та злочинів, а також порятунку людей під час надзвичайних ситуацій.

 

Як повідомив директор департаменту управління рятувальними силами МНС Григорій Марченко, козаки вже брали участь у ліквідації наслідків снігопадів у Південному регіоні і повеней в західних областях. «Ухвалення законопроекту дасть нам необхідні юридичні підстави для подібної співпраці», - відзначив Марченко.

 

В разі ухвалення законопроекту козацькі організації зможуть використовувати єдину символіку: формений одяг, погони і шеврони. Кожна організація отримає право вводити власні корогви, прапори та емблеми, а також надавати своїм членам козацькі звання. Єдину символіку і текст козацької присяги планується затвердити на виборній Великій всеукраїнській козацькій раді, яку пропонується проводити в день українського козацтва - 14 жовтня, не рідше одного разу на п’ять років. Згідно з документом, цей же орган визначатиме напрями розвитку всього козацького руху і обиратиме гетьмана України.

 

За даними Мін’юсту, в Україні зареєстровано 41 козацьку організацію. Найбільшими з них є «Українське реєстрове козацтво», «Союз козаків України «Військо Запорізьке», «Українське козацтво».

 

Ряд представників козацьких організацій сприйняли ініціативу Президента зі схваленням. Зокрема, верховний отаман українського козацтва Ігор Вардинець вважає, що законопроект, в разі його ухвалення, дозволить державі в повному обсязі використовувати потенціал козацького руху. «Цей потенціал величезний, але через розшарування козацьких організацій їх зазвичай використовують різні політичні сили. Закон об’єднає козацтво і дозволить йому працювати на благо держави», - пояснив Вардинець.

 

Нагадаємо, Президент Віктор Ющенко досліджує свій родовід і не виключає, що його рід пов’язаний з родом Івана Мазепи. «У мене дід козак, прадід козак. Мій родовід веде до Петра Івановича Калнишевського», - повідомив Ющенко.

 

Ще в 2007 Ющенку заявляв, що його прізвище походить від гетьманського роду «Калнишевських-Ющенків».

 

proua.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ