Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 липня у Львові мешканці сплачуватимуть за воду ЛКП, і за новими тарифами

З 1 липня цього року мешканці Львова платитимуть за воду не «Львівводоканалу», а ЛКП. Виконавчий комітет прийняв рішення про впровадження схеми «виробник – виконавець – споживач послуг» з водопостачання та водовідведення. Відповідно до рішення, комунальні підприємства, тобто ЛКП повинні укласти з мешканцями договори про надання послуг з водопостачання та водовідведення. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської мерії.
 З запровадженням договорів між ЛКП і мешканцями та між водоканалом і ЛКП, комунальники чітко розмежують свої функції: „Львівводоканал” відповідатиме за доставку і якість води до будинку, а ЛКП – безпосередньо за доставку води до мешканців.
 «Причина такого посередництва криється у Законі України „Про житлово–комунальні послуги”, який передбачає надання послуг лише на договірній основі. Донині виробник послуг (Водоканал) не має укладених договорів безпосередньо зі мешканцями, тому що не обслуговує мережі усередині будинку, а відтак й не несе відповідальності за проблеми з водою, які виникають всередині будинку», - повідомив директор МКП „Львівводоканал” Мирослав Заплатинський.
 «Таким чином мерія намагається змусити жеківців почати ремонтувати труби у будинках. Задля цього планують налагодити об’єктивний облік спожитої води – встановити загальнобудинкові лічильники. Щоправда мешканцям не варто турбуватись, адже вони й надалі платитимуть за показами квартирних приладів обліку. Зате у ЛКП з’явиться мотивація утримувати мережі у справному стані», - повідомила Уляна Горбата, прес-секретар ЛМКП «Львівводоканал»
«Це перший крок до того, щоб впровадити побудинковий облік води і побудинкову оплату. Якщо ми справимося з цією роботою, то про нас заговорять в усій країні. Вже сьогодні Міністерство з питань житлово-комунального господарства ставить нас в приклад по укладанню угод з обслуговування будинків та прибудинкових територій», – каже перший заступник міського голови Олег Синютка.
Також у договорі буде передбачено можливість перерахунків оплати мешканцям у випадку ненадання (неякісного надання) послуг з водопостачання та водовідведення.
Крім того, щоб покращити водозабезпечення Львова та поступово перейти до системи цілодобового водопостачання, рішенням виконавчого комітету затверджено нові тарифи на послуги з централізованого водопостачання, а це 2,58 грн за 1 куб. м води та 1,14 за 1 куб. м стоків.
 «Приведення розміру тарифів до рівня економічно-обґрунтованих витрат спричинено зростанням вартості електроенергії на 30 відсотків, збільшення розміру мінімальної заробітної плати, зростання податків, зборів та інших обов’язкових платежів, зростання загальновиробничих витрат. Ми витримали всю юридичну процедуру, у нас є погодження з Антимонопольного комітету, висновок Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області. Було проведено два громадських обговорення і підтримано за результатами голосування підвищення тарифів», – повідомив директор департаменту житлового господарства Сергій Бабак. 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ