Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З 2011 року виплата при народженні дитини зростатиме разом з прожитковим мінімумом

Верховна Рада у вівторок ухвалила закон, який ставить розмір виплат при народженні дитини в залежність від прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, – повідомила газета «Сєгодня».

 

Сьогодні прожитковий мінімум становить  632 грн., Але до 2011 року, коли новий закон набере чинності, швидше за все, його буде збільшено у зв'язку з інфляцією. Якщо ж розрахувати розмір виплат по чинному прожитковому мінімумі (ПМ), то за первістка виплатять 22 ПМ (13 904 грн.), за другого малюка - 45 ПМ (28 440 грн.), за третього і далі - 90 ПМ (56 880 грн.). Нагадаємо: зараз виплати регулюються постановою Кабміну і є постійними: - на першу дитину належить 12 240 грн, на другу - 25 000, на третю і наступних - по 50 000.

 

Як і зараз, за новим законом відразу при народженні буде покладено виплатити батькам 9 ПМ (5 688 грн.), Решта грошей видадуть рівними частинами протягом наступних 12 місяців. Термін виплат на другу дитину розтягнеться на 24 місяці, на третю - на 36 місяців.

 

Допомога припиняється, якщо одержувач позбавлений батьківських прав, або у нього забрали дитину, але не позбавили батьківських прав (наприклад, батьки перебувають у в'язниці), якщо дитина тимчасово перебуває на повному держзабезпеченні (в інтернаті). Не дадуть грошей і горе-батьків, які витрачають гроші не на дитину, а на інші цілі (пропивають, витрачають на ігрові автомати) і не забезпечують належних умов для її повноцінного утримання та виховання. Також не отримає грошей опікун після припинення опіки. «Прив'язка до прожмінімуму - це спосіб врятувати виплати при народженні дітей від інфляції, адже суми будуть рости автоматично. Закон повинен набути чинності тільки з 2011 року, тому що бюджет наступного року збільшені виплати просто не «потягне», - розповіла народний депутат Ксенія Ляпіна.

 

«Сєгодня»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ