Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З початку року до поліції надійшло майже 244 тисячі заяв щодо домашнього насильства

З початку року до поліції надійшло майже 244 тисячі заяв і повідомлень щодо вчинення домашнього насильства. Це найпоширеніший вид гендерно зумовленого насильства в Україні.

Як повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський, 76,5% звернень правоохоронці отримали від жінок, 20% – від чоловіків, а ще понад 3% – від дітей.

"Війна, безумовно, вплинула на всіх громадян. Постійне напруження, стрес спричиняють агресію та конфлікти, а відтак ці фактори серед тих, що зумовлюють домашнє насильство", – зазначив Іван Вигівський.

За його словами, за кожним другим повідомленням про домашнє насильство складені адміністративні протоколи, а в третині випадків – винесені термінові заборонні приписи стосовно кривдників.

Крім того, за статтею 126-1 Кримінального кодексу України (вчинення домашнього насильства) слідчі розпочали понад 2,3 тисячі кримінальних проваджень. Майже 2 тисячам кривдникам уже повідомлено про підозру.  

Для запобігання та протидії домашньому насильству у відомстві створили 54 спеціалізовані підрозділи, в яких функціонують 62 мобільні групи реагування. 

"Також правоохоронці контролюють дотримання вимог заходів тимчасового обмеження прав кривдників та здійснюють спільні із соціальними службами профілактичні рейди в сім’ї, де вчиняється домашнє насильство", – повідомив Вигівський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ