Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

З весни в громадах може статися соціальний вибух, - депутат про бюджет Львівщини

Згідно з новим законом про децентралізацію, усі комунальні установи з рівнів районів передаються на рівень громад і вони повинні їх утримувати. Значна частина громад їх утримувати просто не зможе. Про це в коментарі Гал-інфо розповів член бюджетної комісії Львівської обласної ради, депутат від фракції «Самопоміч» Роман Кізима.
Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Він зазначив, що йдеться про будинки культури, школи, заклади охорони здоров’я.

«У такій ситуації потрібно шукати кошти на рівні держави, яка, очевидно, в ручному режимі буде дофінансовувати ці видатки. Або ж шукати кошти в обласному бюджеті, але там на це грошей просто немає. Зараз обласний бюджет є лише перехідний фінансовий документом, через який кошти просто переганяються далі», - сказав депутат.

Він зазначив, що ухвалений сьогодні, 22 грудня, обласний бюджет містить серйозні корупцій ризики.

«Багато питань є до  того, що напрямки використання коштів, залишків, розподіл між фондами і усі ці подібні речі прийматимуть не колегіально на сесії, чи бюджетній комісії, а  головою облради, головою Львівської ОДА, або ж головою бюджетної комісії. І без підпису цих людей жодна гривня не піде. Я вважаю, що це не вірно і потрібно вводити принцип колегіальності», - сказав Роман Кізима.

Він наголосив, що цей бюджет є значно меншим.

«Це логічно, адже більше коштів передається на рівень громад. Цей бюджет і ні там і не тут. Якщо ми говоримо, що децентралізація завершується і потрібно все передати на рівні громад, тоді обласний бюджет повинен бути ще меншим і виконувати функцію фінансової парасольки, тобто допомагати тим, хто цього потребує, а через обласні програми займатися питаннями розвитку. Натомість ми бачимо, що обласний бюджет на себе бере багато функцій громад в частині функціонування закладів охорони здоров’я чи освіти, що порушує логіку того, що ми все передаємо на рівні громад. У такому стані, як зараз, в бюджеті недостатньо коштів, щоб здійснювати це і допомогти фінансово неспроможним громадам. Ми дійсно матимемо соціальний вибух десь з весни, коли в громадах будуть серйозні проблеми, коли вони не зможуть утримувати свої заклади, які їм передадуть районні ради. Тому ми матимемо серйозні проблеми, збурення, і область жодним чином не зможе допомогти, враховуючи ті цифри, які ми бачимо», - сказав депутат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ